hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Van olyan tachycardia, amelyben kedvező lehet a megasabb sóbevitel

Az OTSZ Online szerint poszturális tachycardia szindrómában kellő biztonsággal emelhetjük az étrendi sóvebitelt, ugyanis a magas sóbevitel csökkenti a plazma noradrenalinszintjét, így enyhíti az állás közben jelentkező ortosztatikus tachycardiát.

A kanadai szerzők eredményei azt erősítik meg, hogy poszturális tachycardia szindróma (POTS) eseteiben jó döntés a betegek számára sóban gazdag étrendet javasolni – derül ki a Journal of the American College of Cardiology április 26-i online kiadásából.

A POTS olyan zavarokat ölel fel,  amelyek a vegetatív idegrendszer működésének befolyásolására révén járnak a szívfrekvencia és vérnyomás kóros megváltozásával. Valójában ortosztatikus intoleranciáról van szó, melynek következtében a betegek jobban érzik magukat fekvő testhelyzetben. A POTS elkülönítendő az ortosztatikus hipotenziótól, ugyanis amikor a POTS-ban szenvedő beteg feláll, nem feltétlenül következik be vérnyomásesés, a szívfrekvencia azonban extrém fokban megemelkedik. Definíció szerint akkor beszélünk POTS-ról, ha felálláskor a percenkénti szívfrekvencia legalább 30-cal (12–19 évesek esetében legalább 40-nel) megemelkedik, miközben ortosztatikus hipotenzió nem mutatkozik. A POTS tünetei sokfélék lehetnek: bizonytalanságérzés, légszomj, szívdobogásérzés, terhelési intolerancia, mely tünetek leginkább függőleges testhelyzetben kifejezettek. A betegek ezenkívül krónikus fáradtságról és kognitív zavarokról is beszámolhatnak. A POTS tipikusan fiatal nők betegsége, az első tünetek általában tizenéves korban jelentkeznek.

A vérvolumen gyakran alacsony, ezért az egyik terápiás megközelítés lehet a só- és vízbevitel fokozása a vérvolumen növelése érdekében. Jelenleg is ez a kezelés egyik alapköve, eddig mégsem tanulmányozták részletesebben.

Az eredmények arról tanúskodnak, hogy a sóban gazdag diétán lévő POTS-betegek körében kisebb mértékben (percenként 46-tal) emelkedett a szívfrekvencia, miután a beteg ülő vagy fekvő helyzetből felállt, mint a sószegény étrendet fogyasztó személyeknél (percenként 60-as emelkedés), írja a lap.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés