hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Bírságot kapott az MNB-től a Patika egészségpénztár

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 8,35 millió forint felügyeleti és 800 ezer forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Patika Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztárra (Patika egészségpénztár).Í

A pénztár működését 2017. január 1-től ellenőrizték. A vizsgálat szerint több jogszabályt is megsértettek az egyéni számlák tartalékának nyilvántartásánál, a hozamfelosztásánál, a tagsági jogviszonyok megszűnésére, a szolgáltatási igény bejelentésére irányadó határidőknél, a pénztári kifizetések jogalapjának ellenőrzésénél, teljesítés határidejénél. Kifogások érték az informatikai biztonságot, illetve a célzott szolgáltatási szerződéseket is.

A jegybank többek között a nyilvántartási rendszer korrigálására kötelezte a társaságot, hogy a pénztártagokok a számlaegyenlegükhöz mérten részesüljenek a hozamfelosztásból. Emellett a jogszabályoknak megfelelően kell működtetniük a nyilvántartási és ellenőrzési rendszerüket, eleget kell tenniük az adatszolgáltatási kötelezettségüknek, és felül kell vizsgálni a tagok részére nyújtott adományok, támogatások, munkáltatói hozzájárulások megosztását, jóváírását. A pénztár ellenőrző bizottságát is figyelmeztették a jogszabályi kötelezettségeikre.

A hiányosságok megszüntetéséről a Patika egészségpénztár augusztus 1-ig köteles beszámolni.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink