hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Biomarkerek a közelgő halál előre jelzésére

Egy új tanulmányban kutatók egy csoportja 14 biomarkert azonosított az emberi vérben. Segítségükkel megállapítható, hogy a páciens 10 éven belül milyen valószínűséggel halálozik el, írja az Origo.

Az idős betegek elhalálozásának rövid távú prognosztizálására viszonylag sok klinikai adat alkalmas, ugyanakkor a páciens egészségi állapotának hosszú távú előrejelzésére nem igazán rendelkezik az orvostudomány megbízható eszközökkel. Ugyan a középkorúaknál a vérnyomás és a koleszterinszint betölthet ilyen funkciót, az öregebbeknél ezek értékei már nem számítanak megbízható rizikófaktornak.

A kutatók pontosabb képet szerettek volna arról kapni, mely tényezők mutathatják megbízhatóan az elhalálozás kockázatát, ezért összesen 44 168 ember vérmintáját vizsgálták meg. Az Európából származó önkénteseket – akiknek az életkora 18 és 109 év között volt - 12 csoportra osztották. A nyomonkövetési tanulmányok azt találták, hogy a vizsgált emberek közül 5512-en haltak meg. Az adatok átfésülése során 226 metabolikus biomarkert néztek át, közülük 14 függött össze a halálozás kockázatával.

Az említett biomarkerek közé tartozik többek között a glükózszabályozás, a gyulladás, a vérzsír, vagy az immunitás.

A kapcsolat erősségének megállapítása érdekében a kutatók az eredményeket egy 1997-es kutatás 7600 finn résztvevőjének csoportjával vetették össze. A csoport tagjai közül 1213-an haltak meg 5-10 éven belül, és a vizsgált 14 biomarker 82 százalékos pontossággal jövendölte meg a véget, messze megelőzve a hagyományos kockázati tényezők precizitását.

Az eredmények bemutatása a Nature Communications szaklapban olvasható, közli az Origo.

(forrás: origo)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink