hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Biológiai gyógyszerek: kezdődik a licit!

Bár a biológiai gyógyszerek árának kézben tartása régi vágya az egészségpolitikának, a mikéntre választ kereső, kimerítő szakmai konzultációsorozat végére most sikerült pontot tenni.

Bár a finanszírozónak kész receptje van a generikus gyógyszereknél alkalmazott fixesítésre, ez az eljárás a biológiai készítményeknél nem alkalmazható, mivel – eltérően a másolt kémiai molekulájú termékektől – ezek nem helyettesíthetőek egymással az esetleg fellépő fokozott immunreakció miatt. Ugyanakkor arra is tekintettel kell lenni, hogy a biológiai készítményeket szedő betegeket nem érheti forintban kifejezhető hátrány azért, mert gyógyszerük gyártója illetve forgalmazója nem vesz részt a meghirdetendő árversenyen.

bioszimiler

 

A tervbe vett, s tavasszal induló licit során azok az egy csoportba sorolt biológiai készítmények versenyeznek majd egymással, amelyek egy adott indikációs körben korábban nem kezelt betegeknek adhatók.

Indításként három csoportot terveznek létrehozni, amelyekbe az eritropoetin tartalmú készítményeket (EPO), a kolóniastimuláló faktorokat valamint a növekedési hormonokat sorolják. Ez összesen 16 készítményt jelent.

A preferált biológiai gyógyszer státuszért március elsejével indul az árverseny, az új árak és támogatások júliustól lépnének hatályba. (A tavaly bevezetett preferált referencia ársávba, vaklicit során, kizárólag azok a legalacsonyabb napi terápiás költségű készítmények illetve az azoknál legfeljebb 5 – hatóanyag alapú fix – illetve 10 – terápiás fix – százalékkal drágább termékek kerülhetnek. Amelyek túllépik ezt a határt, a referenciakészítmény támogatási összegénél 15 százalékkal kevesebbet kapnak, azok pedig, amelyek 30 százalékkal drágábbak az alsó küszöbnél, kiesnek a támogatotti körből.)

Az eljárás és a szisztéma a biológiai gyógyszerek esetében is ugyanez, cél a preferált biológiai gyógyszerek körének kialakítása. Ezt a státuszt ugyancsak a legalacsonyabb napi terápiás költségű készítmény kaphatja meg, illetve az ezeknél legfeljebb 10 százalékkal drágábbak. Ezeknek a betegek által fizetendő térítési díja mindössze 300 forint lenne, megegyezve a száz százalékos ártámogatásban részesülő termékek ugyancsak 300 forintos dobozdíjával.

Ennél a termékcsoportnál azonban az egészségpénztár lehetővé tenné, hogy a gyártók utólag – az eredmények ismeretében – is jelezhessék árcsökkentési szándékukat. Amennyiben ennek során a legalacsonyabb napi terápiás költségű gyógyszernél 10 százalékkal magasabb napi terápiás költségre tesznek ajánlatot, úgy e készítmény dobozonkénti térítései díja – a késlekedés „áraként” – 1.500 forint, amennyiben pedig a különbség 10-30 százalék között van, ugyanez az összeg már 3.500 forint. Az utóbbi két esetben mintegy „mellékbüntetésként” – sajátos ösztönzésként a liciten való részvételre – a gyártóknak havonta, egy összegben be kell fizetniük az egészségpénztár által megállapított referencia támogatás összege és a térítési díj közötti különbséget.

Egy 100 ezer forintos, preferált biológiai gyógyszer esetében – amelyért csak 300 forintot fizet a beteg – az ártámogatás 99.700 forint. Annak érdekében viszont, hogy a beteg által fizetett térítési díjat 3.500 forintos szinten lehessen tartható, egy az előbbi példánál 30 százalékkal drágább, 130 ezer forintos gyógyszer esetében az OEP által fizetett 126.500 forintos támogatási összeg egy részét, dobozonként 26.800 forintot a gyártóknak havonta be kell fizetniük az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kasszájába.

Azokat a biológiai gyógyszereket, amelyek napi terápiás költsége még a második árcsökkentési kört követően is több mint 30 százalékkal magasabb a preferált biológiai termék napi terápiás költségénél, automatikusan kizárják a támogatott termékek köréből. Ezeknél a készítményeknél azonban ezt az úgynevezett delistázást 180 nap múlva követi az árkiegészítés tényleges megszüntetése, innentől viszont a már kezelt betegek sem jutnak majd hozzá támogatással ezekhez a termékekhez.

A forgalom olcsóbb készítmények irányába történő terelését szolgálja az a szabály, amely július elsejétől – a preferált biológiai gyógyszer kategóriájának hivatalos megjelenésétől kezdődően – kvótát határozna meg. Eszerint 2012. július elsejétől 2013. július elsejéig első körben létrehozni tervezett három csoportban az alkalmazott biológiai gyógyszerek között a preferált biológiai gyógyszerek arányának el kell érnie a 40 százalékot, 2013 júliusától pedig – a terápiás napok számát (DOT) tekintve – a 70 százalékot.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés