hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Billegnek a számokon a szavak

Az egészségügyi államtitkár szavainak és a jövő évi költségvetés tervezett számainak összefüggő értelmezésével próbálkozik a hvg.hu.

A mostanság legtöbb reakciót és bizonytalanságot kiváltó államtitkári közlés a magánszolgáltatás és a társadalmbiztosítás totális szétválasztásáról szólt, erről Zombor Gábor alábbi mondatát járják körül:

„Magánegészségügynek van helye, de csak teljesen elkülönülten.”

Az elmúlt 25 évben a magyar egészségügyi rendszerbe teljesen beépült a magánszektor – emlékeztet a lap  –, ennek a szétszedése, teljes megszüntetése, további kapacitás- és minőségveszteség nélkül, súlyos milliárdokba kerülhet, amire láthatóan nincs fedezet a 2015-ös költségvetésben.

A másik probléma a szakértők szerint az, hogy a magyar piac el tud-e tartani egy komplett magán-egészségügyi rendszert. Az eddigi egyetlen ilyen komplex intézmény – Telki Magánkórház – tavaly zárt be. A magánegészségügy jelentős része túl drága a magyaroknak, éppen ezért a legtöbb magánintézmény csak szűkített ellátási kört biztosít, főleg olyanokat, amit még értékesíteni és finanszírozni is tud.

Jó példa erre, hogy a magánkórházakban általában nincs intenzív ellátás, ezt valamelyik állami kórház biztosítja, ha szükség van rá, hiszen egy intenzív ágy és a szükséges személyzet fenntartása már túl nagy költségeket jelent. A magánszektor főleg az olyan megfizethető szolgáltatásai miatt népszerű, mint a szakorvosi rendelés, az egynapos sebészet, amelynek költségei nem többek annál az összegnél, amit a beteg a paraszolvenciára szánnaolvasható a hvg.hu-n.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink