hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Bevált béta-blokkoló-terápia

Újabb bizonyíték a hatékonyságra

Az American Heart Journal októberi számában megjelent közlemény a MERIT-HF vizsgálat egyik alcsoportjában végzett elemzés eredményeit mutatja be. Ennek során posztinfarktusos, szívelégtelenség miatt kezelt betegek körében értékelték a tartós hatású metoprolol hatékonyságát.

Az elmúlt években befejeződött számos nagy esetszámú vizsgálat (US Carvedilol, CIBIS II, MERIT-HF, COPERNICUS) alapján ma már bizonyítottnak tekinthető a szívelégtelenségben szenvedők béta-blokkoló-kezelésének szükségessége.

A fenti vizsgálatok betegeire jellemző szisztolés diszfunkció okozta szívelégtelenség kialakulásának a legkülönfélébb okai lehetnek, így fontos kérdésnek tűnt, hogy bizonyítható-e a béta-blokkoló-kezelés kedvező hatása néhány jól definiált, speciális betegcsoportban.

A MERIT-HF tanulmány októberben publikált alcsoport-analízise (Am Heart J 2003;146: 721–728) szívelégtelenség miatt kezelt posztinfarktusos betegek körében vizsgálta ezt a kérdést.

A tanulmányba beválasztott alanyok közül az említett alcsoportot az a szívelégtelenséggel kezelt 1929 beteg alkotta, akiknek a kórelőzményében bizonyított szívinfarktus szerepelt, mégpedig legalább 3 hónappal a véletlen besorolás időpontja előtt. A betegek 44 százaléka revaszkularizációs beavatkozáson (PTCA-n vagy CABG-n) esett át.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Jánosi András
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés