hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Beültették a világ legkisebb pacemakerét

Először ültettek betegbe egy példányt a világ legkisebbnek tartott pacemakeréből Nagy-Britanniában, a Southamptoni Általános Kórházban.

A készülék nem sokkal nagyobb egy tablettánál, mérete a hagyományos modellek egytizede.

A szívverést elektromos impulzusokkal szabályozó pacemakert hagyományoan a bőr alá ültetik, a szívvel vezeték köti össze. A vezeték továbbítja az elektromos jeleket, amelyek korrigálják a lassú vagy szabálytalan szívritmust, ám cserére lehet szükség, ha elszakad vagy elmozdul.

A miniatűr új készüléket közvetlenül a szívbe ültetik - adta hírül a BBC. A most beültetett Micra Transcatheter Pacing Systemnél vezetékre sincs szükség, az elektromos impulzusokat egy elektróda biztosítja. A méreten és a vezeték nélküli technológián kívül nagy előnye az eszköznek, hogy az új beültetési eljárás csökkenti a fertőzési kockázatot, és gyorsabb a gyógyulás is utána, mint a hagyományos, nagyobb beavatkozást követően - mondta John Morgan kardiológus.

Úgy vélik, a 26 milliméter hosszú, kétgrammos eszköz a világ legkisebb pacemakere. A Southamptoni Kórház az egyetlen brit intézmény, amely a készülék világméretű tesztjében részt vesz. Tavaly decemberben egy osztrák beteg kapott már Micra pacemakert. A versenytárs Nanostim nevű eszköz 41 milliméter hosszú és szintén tesztelés alatt áll.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés