hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Betiltják a területi alapú internetes korlátozásokat

Tilos lesz az indokolatlan területi alapú internetes korlátozás az Európai Unióban a tagállamok kormányait tömörítő tanács keddi jóváhagyása nyomán, így a fogyasztók szabadon választhatnak majd, honnan rendelnek a világhálón, ugyanis állampolgárságuk, lakhelyük vagy tartózkodási helyük alapján nem tagadhatják meg tőlük a vásárlást, és nem irányíthatják át őket más weboldalakra az online kereskedők.

A földrajzi korlátozás főleg a háztartási eszközöket rendelőket, az autóbérlőket, a hotelfoglalókat, a sporteseményekre és koncertekre szóló jegyek vásárlóit érintette hátrányosan. A szabályozás értelmében ezután a vevőket a bank- vagy hitelkártyájuk kibocsátási helye miatt sem lehet hátrányosan megkülönböztetni.

Az új szabályok egyelőre nem vonatkoznak a szerzői jogi védelem alatt álló tartalmakra, például elektronikus könyvekre, zenére vagy online játékokra, illetve audiovizuális és közlekedési szolgáltatásokra. Az Európai Bizottságnak ugyanakkor két éven belül meg kell vizsgálnia, hogy szükséges-e a törvény kiterjesztése.

"A területi alapú korlátozások megszüntetése nagyobb választási lehetőséget biztosít a fogyasztóknak, a vállalatoknak pedig újabb lehetőségeket", szögezte le Liljana Pavlova, az Európai Unió soros elnökségét jelenleg betöltő Bulgária illetékes minisztere. A másik uniós társjogalkotó, az Európai Parlament február elején már elfogadta a földrajzi korlátozást tiltó rendeletet, mely kilenc hónappal azután lép majd hatályba, hogy megjelent az EU hivatalos lapjában.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!