hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Betegeket is menteni kellett a rendkívüli havazás miatt

Várandós nőkön, dialízisre, valamint gyógyszeres kezelésre szoruló betegeken is segített  a katasztrófavédelem a rendkívüli hóhelyzetben.

 

Továbbra is csak a készenléti szervek tudnak bejutni 9 településre az elmúlt két nap rendkívüli időjárása miatt, de az üzemanyag- és az élelmiszerellátás ezeken a településeken is folyamatos – mondta a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának vezetője. Góra Zoltán ismertette: Répáshuta, Bükkszentkereszt (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), valamint Galyatető, Mátraháza, Kékestető, Mátraszentistván, Mátraszentimre, Mátraszentlászló és Bagolyirtás (Heves megye) településekről, illetve településrészekről van szó.

A galyatetői szállodában rekedt mintegy 200 ember közül 28-at csütörtök este sikerült kiszabadítani, ezt a többiek esetében a tervek szerint 13 óráig elvégzik. Tájékoztatása szerint 683 beavatkozásra volt szükség, a leggyakrabban letört faágak, vezetékekre dőlt fák, elakadt járművek, közúti balesetek miatt, de számos vasúti felsővezeték-szakadás is történt és több villanyvezeték is megsérült. A beavatkozásokat 1173 hivatásos tűzoltó végezte, 263 járművet használtak ehhez, de 161 járművel 566 önkéntes is segített nekik.

Közreműködtek két várandós nő, három dialízisre szoruló beteg és két gyógyszeres kezelés alatt álló ember szállításában, illetve gyógyszerutánpótlásuk megoldásában. A rendkívüli időjárás miatt távközlési hálózatok is sérültek: 50 bázisállomás volt időszakosan üzemképtelen, jelenleg elszórtan vannak ilyenek.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány arról beszélt, hogy a rendkívüli időjárási helyzet ellenére halálos baleset nem történt az elmúlt két napban. Összesen 31 súlyos, 87 könnyű sérüléssel járó baleset történt, amely az altábornagy szerint egy átlagos hétköznapnak megfelelő. Anyagi kárral járó baleset 499 történt.

Góra Zoltán hozzátette, hogy az emberek komolyan vették a hatóságok figyelmeztetését, amiért köszönetet mondott.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink