hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Beszéljünk a teáról is, ne mindig csak az alkoholról!

Ha egy várandós az orvosok összes ajánlását be akarja tartani a gyermekvárás alatt, könnyen arra a következtetésre juthat, hogy a terhesség nem a várakozás, hanem a tilalmak időszaka.  A helyzet persze ennél többnyire árnyaltabb, de vannak dolgok, melyekben nincs engedmény.

Az alkohol fogyasztásról gyakran esik szó: a szakemberek teljes absztinenciát javasolnak a terhesség idejére, sőt már a fogamzás körüli periódusra vonatkozóan is. De mi a helyzet a koffeinnel?

A terhesség alatti koffeinfogyasztás biztonságossága továbbra is kérdéseket vet fel. Nem igazolódott a születési defektusoknak olyanfajta megszaporodása, mely egyértelműen a koffein hatásával lenne kapcsolatba hozható, és a kávéfogyasztás terhesség alatti csökkentése nem szükségképpen mutatkozik meg a születési súly vagy a terhesség tartamának növekedésében. Egy újabb brit tanulmány szerint azonban kisebb születési súlyokat észleltek azon anyák újszülöttjeinél, akik napi 200 mg-nál több koffeint fogyasztottak. A születési súlyban mutatkozó különbség 60–70 gramm volt, és leginkább a tea esetében mutatkozott meg (de még így sem érte el a dohányzásból adódó kedvezőtlen hatás mértékét). Meg kell azonban jegyezni, hogy utóbbi tanulmány végkövetkeztetései nem egyeznek annak az egyetlen véletlen besorolásos vizsgálatnak az eredményeivel, amire eddig sor került a témában.

A teljes cikk a Gyermekéveken olvasható!

(forrás: Gyermekévek)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés