hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Bérátömlesztés nélkül menthetetlen

A diagnózis: az egészségügy romokban, a kórházakban sincs biztonságban a beteg, kevés a bér és az ember, írja a 24.hu.

„Az egészségügy megmentéséről” címmel nyújtott be határozati javaslatot Szabó Tímea. A független képviselő szerint mára tarthatatlanná vált a helyzet, így a biztonságos betegellátásért a kormánynak azonnali reformokba kell kezdenie és előrehoznia “a beígért béremeléseket”.

A Párbeszéd társelnöke a kormánynak rengeteg feladatot adna legkésőbb október 15-éig, írja a lap. Számolja fel a minimálbér, valamint a garantált bérminimum emelés miatt kialakult ágazati bérfeszültségeket. A béremelésnél emeljen arányosan a közalkalmazotti bértáblán, hogy megszűnjenek a fizetési anomáliák, differenciáltak legyenek a fizetések. A minimálbéremelésnek megfelelően módosítsa a szakdolgozói bértáblát, a minimálbérnek megfelelően emeljen a különféle besorolási kategóriákon. A 2017-re tervezett 20%-os béremelés helyett legalább 50%-os emelést hajtson végre mind az alapfokú, szakmunkás, mind pedig a legalább középfokú végzettséggel rendelkezőknél.

A kormány tárgyaljon végre az érdekvédőkkel az ápolók munkakörülményeinek javításáról, alakítsa át a jelenlegi szabályozást. A kormány a szakdolgozók mellett rendezze a szakmunkás végzettségű intézményi dolgozók bérét, emelje a műszaki személyzet fizetéseit, az ombudsman javaslata alapján az egészségügyi szakdolgozói bértáblát terjessze ki a védőnőkre is, tegyen meg mindent a védőnők számának növeléséért.

A kórházi fertőzések felszámolásáért a költségvetésből kell biztosítani minden intézménynek az alapvető higiénés eszközöket.

További javaslatok a honlapon

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink