hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Bélyegsorozaton a Mount Everest meghódítója

Bélyegsorozattal tiszteleg az új-zélandi posta Sir Edmund Hillary emléke előtt. Új-Zéland idén januárban elhunyt híressége mászta meg elsőként a világ legmagasabb hegycsúcsát, a 8848 méteres Csomolungmát (Mount Everest).

Eljutott az Északi- és a Déli-sarkra, és humanizmusa és környezetvédelmi elkötelezettsége miatt is tisztelték messze földön. Hazájában már életében is nemzeti hősnek számított és arcképe felkerült az ötdolláros bankjegyre. A nemzeti postavállalat most öt motívumból álló bélyegsorozatot ad ki emlékére.
Edmund Hillary 1919. július 20-án született Aucklandben. Tizenkét évesen kezdte a hegymászást a szigetország csúcsaira és gleccsereire. A második világháborúban a légierőnél szolgált, majd méhészként kezdett dolgozni fivérével a családi vállalkozásban. Bár az iskolákban nem jeleskedett, remek fizikai adottságai voltak: 190 centis magassága mellett 7 literes volt a tüdőkapacitása, holott az átlag 5 liter körül van. 1951-ben már részt vett az első új-zélandi Himalája-expedícióban, majd egy évvel később egy brit csapatban. A világ tetejére 1953. május 29-én jutott fel Tenzing Norgay serpával.
A sors iránti hálája jeléül Sir Edmund a nepáli serpák - hegyi vezetők - megsegítését tűzte ki egyik legfőbb életcéljául. Szakadatlanul járta a világot, hogy pénzt gyűjtsön, közreműködésével 27 iskolát, két kórházat és tucatnyi egyéb gyógyintézetet hoztak létre a Himalájában.

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés