hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Belehúzott a H3N2

Európában növekvő ütemben terjed az influenza - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatra hivatkozva az MTI.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint január 20. és 26. között összesen 12 ország számolt be az influenza növekvő ütemű terjedésről. Bulgáriában, Izlandon, Olaszországban és Spanyolországban meghaladta járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma, sőt ez utóbbi két országból kiterjedt járványokat jelentettek. Emellett az esetek száma a szomszédos Romániában és Svédországban is a járványküszöb környékén mozgott - hangsúlyozta az ÁNTSZ.

Múlt szombaton még azt közölték az influenza aktivitása Európában alacsony. Akkor még kilenc ország - köztük a szomszédos Szlovákia - jelentett a múlt hetihez képest növekvő ütemű terjedést.

Az ECDC adatai szerint Európában a bizonyítottan influenza okozta megbetegedések 96 százalékáért az A, 4 százalékáért a B vírus volt felelős, összességében továbbra is az influenza A(H3N2) vírus a meghatározó.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán azt közölte: Magyarországon az elmúlt héten mintegy negyedével többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint azt megelőzően, s kilenc beteg szervezetében mutatták ki az influenzavírust.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés