hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Belebetegszenek a kórházak a forint gyengélkedésébe

A betegellátást is veszélybe sodorhatja, ha tartósan gyenge marad a forint. Ugyanis a szükséges anyagok, eszközök közel 80 százaléka importból származik – emlékeztet a VG.hu.

- Még a hazai gyártású termékekhez felhasznált alapanyagok is döntően importból szerezhetőek be. Emiatt a forint tartós gyengülése már rövidtávon is érzékelhetően áremelkedést és ebből eredően költségnövekedést okoz – nyilatkozta a Világgazdaságnak az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének (EGVE) elnöke.

Molnár Attila úgy látja, hogy az egészségügyi beszállítók egyre kevésbé toleránsak az amúgy is nehezen fizető kórházakkal szemben, és a forintgyengülésből eredő költségnövekedésüket igyekeznek érvényesíteni az áraikban. Erre pedig most sokkal inkább lehetőségük nyílik, mint a korábbi években.

A kórházak államosítását megelőzően a közbeszerzési eljárások nyomán jellemzően három-öt éves szerződéseket kötöttek a kórházak a beszállítókkal, ami az árakat stabilan tartotta. Napjainkban a kórházfenntartó által engedélyezett közbeszerzések időtávja jellemzően egy év, így az árfolyam-ingadozások sokkal határozottabban jelentkeznek az árakban – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink