hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Befejeződött az Omninvest-vizsgálat

Az egészségügyért felelős államtitkár előtt már ismert a cég tulajdonosi háttere is, ám neveket ezúttal sem mondott, csak annyit árult el, hogy valamennyien magyar állampolgárok - írja a Népszabadság.

Befejeződött a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata az Omninvest Oltóanyaggyártó Kft.-nél. Cserháti Péter egészségügyért felelős államtitkár azt mondta, a jegyzőkönyv véglegesítése után további intézkedések várhatók: a kormányzat átgondolja az állam és az oltóanyaggyártó cég kapcsolatát, a kormányt ugyanis 15 évre szóló szerződés köti a céghez.

Az államtitkár előtt már ismert a cég tulajdonosi háttere is, ám a neveket ezúttal sem osztotta meg a nyilvánossággal, csak annyit jegyzett meg, hogy valamennyien magyar állampolgárok. Az államtitkár részletekről egyelőre nem beszélt.

A titokzatos tulajdonjogú és tavaly nyárig ciprusi offshore cégként nyilvántartott Omninvest vezetői júniusban jelentették be, hogy átalakítják a magyar influenzaoltóanyag-gyártó cég tulajdonosi szerkezetét. Akkor az okokról csak azt mondták, hogy terhessé váltak számukra a Cipruson bejegyzett tulajdonos valódi személye körüli találgatások. Ezért a menedzsment úgy döntött, hogy a Stumpert nevű offshore cég 98 százalékos tulajdonhányadát új piaci szereplő fogja megvásárolni. A tranzakcióval az Omninvest egy Romániában bejegyzendő új cég tulajdonába került, a romániai cégen pedig az öt magyar ügyvezető osztozott egyenlő arányban. A teljes névsort azonban nem hozták nyilvánosságra, mindössze Laczkó Tamást, aki addig is tulajdonos volt, és Zimonyi Ferenc ügyvezetőt nevezték meg.

A kormányváltás után a hazai influenzaoltásokat gyártó cég ellen két eljárás kezdődött párhuzamosan. Egy magánszemély még nyáron tett feljelentése nyomán az ügyészség rendelte el az egyiket, s ezzel párhuzamosan a saját hatáskörében a VPOP is elindított egy nyomozást. A KEHI az előző kormány H1N1 elleni védekezéssel összefüggő gyakorlatát vizsgálta, és eközben bukkant szabálytalanságokra az Omninvestnél. A cég a KEHI vizsgálatának kezdetén visszafizette a 2006-ban az államtól kutatásfejlesztésre kapott kétmilliárd forintot.

A teljes cikket a Népszabadság oldalán olvashatja.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés