hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Bedros sürgősségről, szuperkórházról

Nem reális a Szent Imre bővítése, toldozgatás után sem felelne meg centrumkórháznak, mondta a Vasárnapi Híreknek Bedros J. Róbert.

Az országban elsőként vezették be a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban a sürgősségi segítői szolgálatot. A Bedros J. Róbert által irányított intézményben a segítők feladata, hogy egyfajta mediátorként működjenek a szakápolók, orvosok és a betegek között. Az ő feladatuk, hogy informáljanak, kedélyeket nyugtassanak, vagy ha szükséges, egy finom teával, vízzel kínálják meg a várakozó pácienseket. Szükség is van rájuk, hiszen országos tendencia a sürgősségi osztályok túlterheltsége – fejtette ki a dél-budai szuperkórház építéséért felelős miniszterelnöki megbízott.

A Szent Imre Kórház főigazgatója hozzátette: a kórházak sürgősségi osztályait felkereső betegek nagy többségét a háziorvosok, illetve az ambuláns rendelések doktorai is el tudnák látni. Amennyiben ez így történne, a sürgősségi osztályok dolgozóinak több ideje, energiája maradna a valóban gyors beavatkozást igénylő esetekre. Az ellátás színvonala pedig ugrásszerűen javulhatna.

Nem véletlenül döntött úgy a kormány, hogy megvalósítja az utóbbi száz év legjelentősebb zöldmezős beruházását, és nem a Szent Imre kórház bázisán alakítja ki az új budai centrumot, illetve nem kísérletezik a jelenlegi kórházi infrastruktúra toldozgatásával. „A Szent Imre bővítése nem reális, hiszen ahhoz, hogy komoly sürgősségi centrummá tegyük, építeni kellene egy sürgősségi blokkot, de ebben az intézetben azok az elvárások, amelyekkel szeretnénk, hogy a budai szuperkórház rendelkezzen, nem megvalósíthatók” – hoz szakmai indokot a miniszterelnöki megbízott. „Régi intézményeknél egész egyszerűen a falak, míg egy zöldmezős beruházás esetében csak a képzelet és az igények szabnak határt. Igaz ugyan, egyszer meg kell építeni a kórházat, de utána minimális ráfordítással és állagmegóvással évtizedekig gazdaságosan üzemeltethető.”

A teljes beszélgetést a Vasárnapi Hírek közli.

(forrás: Vasárnapi Hírek)
hirdetés

Könyveink