hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Bedros: Nem lesz sorban állás

Európában is páratlan lesz az új budai szuperkórház, ahol minden beteg VIP-szintű, ultramodern ellátásban részesül. Bedros J. Róbertet a Figyelő kérdezte.

Egy évszázadnyi kihagyás után egy teljesen új kórház épül Budapesten. A tervek szerint ez az intézmény lehet az egészségügy zászlóshajója. Milyen lesz a jövő kórháza?

– A Dél-budai Centrum az elképzeléseink szerint olyan betegközpontú hely lesz, ahol XXI. századi körülmények között gyógyulhatnak majd a páciensek. A korszerű ellátásnak és a lerövidült betegutaknak köszönhetően több idő jut majd rájuk. Ha arra kíváncsi, hogy a „szuperkórház” működésében vagy üzemeltetésében lesz-e újdonság, arra is határozott igennel felelhetek. Mint említette, az elmúlt száz évben nem volt ekkora zöldmezős egészségügyi beruházás, ráadásul ez a kórház merőben eltér majd az „elődeitől”.

– Mi mást nyújthat egy kórház az embereknek a gyógyításon kívül?

– Egyfajta egészségplázaként is üzemel majd. A kimagasló színvonalú gyógyítási és ápolási körülmények mellett minden olyan szolgáltatás elérhető lesz a betegek és hozzátartozóik számára, amelyet a mindennapjaikban is használnak. Ha olyan szolgáltató és kereskedelmi egységeket biztosítunk nekik, mint például éttermek, üzletek, posta, fodrászat, akkor a lehető legkevésbé ragadjuk ki őket a megszokott környezetükből. Ami pedig a külvilággal való kapcsolattartást illeti: alapszolgáltatásnak kell lennie többek között az ingyenes internetelérésnek is.

A Dél-budai Centrumért felelős miniszterelnöki megbízottal készült teljes interjút a Figyelő július 12-én megjelent számában olvashatják, a Portfolio további részleteket is idéz belőle:

Arra a kérdésre, hogy miként tudja majd kezelni a vezetés a megnövekvő beteglétszám miatt kialakuló sorban állást, Bedros J. Róbert határozottan felel:

– Nem lesz sorban állás, tekintettel arra, hogy mind a felnőtt mind pedig a gyermekrészlegen több MRI- és CT-készülék áll majd rendelkezésre.
 
– Az ígéret szerint "papírmentes" lesz az intézmény. Hogyan működik ez majd a gyakorlatban?

– Ezt úgy képzeljük el, hogy a betegdokumentáció digitálisan jelenik meg az arra jogosult személyzet eszközein, ahogyan az ápolási dokumentáció is. Egy központi nyomtatóhelyiségben pedig – és igazából ez az egyetlen "kompromisszum" – elkészülhet majd a páciens részére a zárójelentés.
(forrás: Figyelő, Portfolio)
hirdetés

Könyveink