2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Be kell engedni a kórházba a haldokló betegek hozzátartozóit

Müller Cecília felszólította a kórházakat, hogy a haldokló Covid-osok családtagjait engedjék be, írja a Telex egy tisztifőorvosi körlevél nyomán.

A kórházaknak a Covid-osztályokon is lehetővé kell tenniük, hogy a közvetlen hozzátartozó a haldokló beteg mellett legyen, a látogatási tilalom ellenére is biztosítaniuk kell a kapcsolattartást, és megfelelő tájékoztatást kell adni a beteg állapotáról, hívta fel egy körlevélben a kórházak vezetőinek figyelmét Müller Cecília országos tiszti főorvos. 

A Telex birtokába került, november 10-i keltezésű tisztiorvosi levél szerint az elmúlt időszakban "a betegek kapcsolattartási jogának korlátozása számos panaszt okozott" a kórházakban. A félreértést az okozhatta, hogy a járványhelyzet miatt minden kórházban látogatási tilalmat rendeltek el, és az egészségügyi válsághelyzet részben lehetővé teszi a betegjogok korlátozását.  

Müller Cecília azonban arra figyelmezteti a kórházak vezetőit, hogy egyrészt az alaptörvény is kimondja a családdal való kapcsolattartás jogát, másrészt az egészségügyi törvény szerint a beteg emberi méltósághoz való joga az egészségügyi válság idején sem korlátozható. 

Az alapelv továbbra is az, hogy a kórházakban látogatási tilalom van, de néhány esetben ez alól lehet kivétel. Az országos tiszti főorvos ezért a körlevélben arra kötelezi az összes kórházat, hogy meghatározott esetekben a covidos és nem covidos osztályokon is tegyék lehetővé a hozzátartozóknak a kapcsolattartást a betegekkel.

(forrás: Telex)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés