hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Bárkinél, bármikor diagnosztizálhatják

A Semmelweis Egyetem munkatársainak kutatása szerint felnőttkorban is bármikor, bárkinél felfedezhetik a lisztérzékenységet – írja a Semmelweis Figyelő.

A gluténérzékenység pontos okait még ma sem ismerjük, de abban biztosak a szakértők, hogy a népesség egy része öröklötten hajlamos rá, és náluk megtalálható két sejtfelszíni antigén. Ezek elvileg segítenek megkülönböztetni a saját és idegen alkotórészeket, hogy az immunrendszer megtámadhassa a „betolakodókat”. A gluténérzékenység esetében is ez történik, csak éppen túlreagáltan.  Elindul egy autoimmun folyamatot, amelynek eredménye, hogy a beteg vékonybelében lecsökken a bélbolyhok mérete. Ez a tápanyagok súlyosan elégtelen felszívódásához vezethet. A betegséget nehezen ismerik fel, habár a tünetek ismertek,: haspuffadás, hasmenés, emésztési panaszok, fogyás, kimerültség. Sokan ezeket a koruknak vagy rossz táplálkozási szokásaiknak tudják be.

Dr. Juhász Márk, a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinikájának kutatója és kollégái az elmúlt 11 évben náluk gondozott coeliakiás betegek dokumentációját vizsgálták át.

Kiderült, hogy a lisztérzékenység sokkal több nőt (81 százalék) sújt, mint férfit (19 százalék). Sőt az életkori eloszlás is meglepő eredményeket mutatott, többnyire ugyanis nem gyerekeknél diagnosztizálták, a betegség bármely életkorban előfordulhat, pontosabban a régóta fennálló, esetleg tünetmentes betegséget csak felnőttkorban diagnosztizálják.

„A betegeink többsége egy húszéves intervallumba (26–45 év) tartozik a coeliakia felismerésekor. Látható azonban az is, hogy még 70 év felettieknél is kimutatható aktív, tehát évtizedekig nem diagnosztizált lisztérzékenység” - olvasható a tanulmányban.

A kutatók emiatt javasolják a már diagnosztizált betegek elsőfokú rokonainak azonnali szűrésétidézi javaslatukat a Semmelweis Figyelő.

(forrás: Semmelweis Figyelő)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés