2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Barátságpaddal a lelki egészségért

Zimbabwénak van egy titkos fegyvere a lelki problémák ellen, a barátságpad – közölte az nlcafe.hu.

Van egy ország, ahol összesen tíz pszichiáter dolgozik, pedig a lakossága nagyobb, mint Magyarországé: több mint 14 millió ember él itt. A magyarázat nem az, hogy kiváló lelki egészségnek örvendenek a helyiek.

A Barátság Pad Projekt 20 éves kutatómunka eredménye. Olyan módszer, ami új típusú megoldást jelent a lelki egészség megőrzésére. Kórházak, egészségközpontok mellett helyeztek el ilyen padokat. Aki leül ide, azt rövidesen meglátogatja valaki. Egy idősebb nő telepszik mellé, akit professzionális nagymamának is nevezhetnénk. A „nagyik” dolga, hogy a padon helyet foglalókat meghallgassák, lelki támaszt nyújtsanak, segítsenek felismerni a problémájukat, és adjanak nekik életvezetési tanácsokat, hogy a megfeneklett állapotból ki tudjon mozdulni az életük.

A segítők nem csak random tanácsokat osztogatnak. Képzett egészségügyi szakemberek ők, akik kognitív viselkedésterápiát tanultak, és a problémamegoldásra fókuszálva segítenek a hozzájuk fordulóknak. Egy nemrég publikált tanulmány szerint hat, barátságpados beszélgetés után a látogatók depressziós tünetei radikálisan csökkentek – szám szerint 50-ről 14 százalékra. Az eredmény még drámaibb volt a szorongó és a szuicid gondolatokkal küzdő embereknél. Persze a módszernek azért vannak határai is. Férfiak például vonakodnak attól, hogy igénybe vegyék.

Mostanáig cirka 27 500 ember vette igénybe Zimbabwében a kispados segítséget. A program jelenleg a fővárosban, Hararéban és néhány nagyobb városban érhető el, de minél több klinikát szeretnének bevonni. Tervezik azt is, hogy bővítik a segítők repertoárját, hogy hatékony segítséget nyújthassanak minél több társadalmi csoportnak – így a fiataloknak vagy például menekülteknek is, írja a lap.

(forrás: Nők Lapja Café)
hirdetés

Könyveink