hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Balatonakali: a humán calicivírus volt a tettes

Humán calicivírus okozta a megbetegedéseket múlt szombaton abban a balatonakali táborban, ahonnan tizenöt gyereket kellett kórházba vinni hányás és hasi panaszok miatt.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve járványügyi osztályának vezetője, Pápai Enikő hozzátette: a vírust feltehetően egy, a Dörgicsei úti táborba már betegen érkezett gyerek "hozta magával", és megfertőzte a többieket. Az ilyen fertőzés a nyári hónapokban gyakori.

A kétszáz személyes üdülőben már szombaton elvégezték a turnusváltáskor kötelező fertőtlenítést, és kézfertőtlenítőket helyeztek ki, megelőzve ezzel a calicivírus esetleges továbbterjedését. Ezek használatára a hangosbemondókon keresztül figyelmeztették is a gyerekeket. A kórházból vasárnap minden gyereket hazaengedtek, nagy részük addig infúziós kezelésre szorult.

A megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgató, Leitold József korábban közölte, hogy a létesítmény konyhájában mindent rendben találtak, ezért nem emeltek kifogást a következő turnus érkezése ellen sem.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink