hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Baj van a gyerekekkel

Az asztma, a különböző bőrgyulladások és a vérszegénység voltak a leggyakoribb betegségek a gyerekek körében 2011-ben a háziorvosok nyilvántartásai szerint – írta a Világgazdaság.

Az utóbbi egy évtizedben az asztma előfordulása két és félszeresére, a cukorbetegségé kétszeresére nőtt, a magas vérnyomásé 80, a hátgerinc-elváltozásoké és a rosszindulatú daganatoké 40, a vérszegénységé 30 százalékkal emelkedett a fiatalok körében – derül ki a KSH Magyarország 2013 című összefoglalójából.

Az ELTE által végzett legutóbbi országos növekedésvizsgálat eredményei szerint a magyar gyermekek növekedési jellemzőiben jelentős változások következtek be az 1980-as évek, illetve a 2000-es évek első évtizede között – idézi fel a VG.hu.

A gyerekek nemcsak nehezebbek lettek, de testzsír-százalékuk is magasabb, mint a húsz évvel idősebbeké volt ilyen idős korukban. A tápanyagfogyasztás és energiabevitel eltér az ajánlottól: a szénhidrát, a D-vitamin-, a kalcium-, a vas-, és az élelmirost-fogyasztás lényegesen elmarad tőle, míg a fehérje-, a zsiradék-, a B12-vitamin-, a C-vitamin-, a nátriumfogyasztás meghaladja azt. A 7–18 éveseket egyre inkább a fizikai aktivitás hiánya és az ülő életmód jellemzi: a fiúk 35, a lányok 45 százaléka a testnevelési órákon kívül nem mozog – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink