hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Baj lehet a tesztoszteronpótlással

Néhány friss – infarktusok, illetve stroke miatt  –  indított kártérítési per apropóján ír a PharmaOnline a tesztoszteronpótlás lehetséges kockázatairól.

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága a közelmúltban hozta nyilvánosságra, hogy mivel egyes vizsgálatok felvetették a tesztoszteronpótló készítmények kardiális kockázatát és stroke-hajlamot fokozó hatását, maga is vizsgálódni kezd a kérdésben. Két vizsgálatot idéznek, melyek szerint nagyobb a szívroham és a stroke kockázata az ilyen készítményeket szedő férfiak körében.

A JAMA című lapban tavaly novemberben nyilvánosságra hozott vizsgálatban több mint 8000 férfi vizsgálata alapján azt találták, hogy tesztoszteronterápia mellett 29 százalékkal volt nagyobb a szívinfarktus, stroke és halálozás kockázata olyan betegek esetében, akiknél korábban nem volt ismert szívbetegség. Tesztoszteron alkalmazása mellett az alvási apnoe súlyosbodását figyelték meg, és a kezelést összefüggésbe hozták az atherosclerosis és coronaria-plakkok kialakulásával is. A vizsgálat azonban adós maradt az összefüggések mögött meghúzódó okok feltárásával. Az FDA által idézett másik vizsgálat szerint a tesztoszteronpótlás fiatalabb és idősebb korban is fokozza a halálozási kockázatot olyan betegeknél, akiknél már korábban szívbetegség igazolódott. A szerzők kiemelik, hogy a tesztoszteronpótló szerek felírása 2000 és 2011 között ötszörösére, 5,3 millióra emelkedett. Az FDA csak azon férfibetegek számára engedélyezi a terápia rendelését, akiknél a csökkent vagy hiányzó tesztoszteronszinttel összefüggésben valamilyen kóros állapot is fennáll. Nem adható ugyanakkor a szer pusztán a csökkent tesztoszteronszint rendezésére, és éppen ez az a terület, ahol markáns növekedésnek lehetünk szemtanúi a gyógyszerfelírások tekintetében – olvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés