hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Babák, mamák, kenguruk

Akik sok időt töltenek a családtagok mellkasán, közvetlen bőrkontaktusban, jobban és egészségesebben fejlődnek, mint azok a koraszülöttek, akik kizárólag inkubátorban vannak – írja riportjában a NOL.

hirdetés

Az anya teste tökéletesen szabályozza a baba hőmérsékletét, és összehasonlító vizsgálatok bizonyítják, hogy akiknél a kenguru módszert alkalmazzák, azoknak gyorsabban gyarapszik a súlyuk, kevésbé kapnak kórházi fertőzéseket, és összességében kevesebb időt töltenek az osztályon – idézi a Semmelweis Egyetem II. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika koraszülött-intenzív osztályának neonatológus szakorvosjelöltjét a lap.

Itt általában naponta ötször, minimum 1-1 órára van erre lehetőség, de arra is volt már példa, hogy a csecsemő este 8-tól éjfélig fekhetett anyukája mellkasán. Ezen az osztályon az apák, sőt a nagyszülők és az ötévesnél idősebb testvérek is látogathatják a kicsiket, és „kenguruzhatnak" is a babákkal.

– Ez rengeteget jelent, így nem érzem magam olyan tehetetlennek – idézik az egyik anyát, akinek ikrei – egy kisfiú és egy kislány – terhességének 29. hetében születtek. Ők a dolgok mostani állása szerint a gyerekek már február vége felé hazamehetnek.

A riportban szóba kerülnek a veszteségek is, ennek kapcsán jegyzi meg az osztály vezetője, hogy „ebben a pillanatban Magyarországon nem megoldott a dolgozók rendszeres pszichés gondozása, vannak egyéni kezdeményezések, mi is próbálkozunk, de egyelőre nincs megoldás a problémára”.

– Az osztályon nem ér véget a szolgálat a munkaidő lejárta után, sokszor előfordul, hogy az általunk kezelt gyermek felől érdeklődve visszatelefonálunk este az osztályra, legyen szó akár orvosról, akár nővérről. A gyerekek óhatatlanul az életünk részeivé válnak – mondja dr. Czemmel Éva, aki több olyan kisgyermek keresztanyja, akik nem élték túl. – Sokan szeretnék megkeresztelni a gyerekeket, így hívunk papot, ám gyakori, hogy a szülők nem szeretnék, ha családtag lenne a keresztszülő, és olyan is van, hogy a hozzátartozók nem vállalják. Ilyenkor közülünk választanak valakit – olvasható a nol.hu riportjában.

 

(forrás: Népszabadság)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink