hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Baba vagy pia? Válasszon!

Először rendeztek fórumot Magyarországon a várandósság és az alkoholfogyasztás problémáiról – írja honlapján az Országos Gyermekegészségügyi Intézet.

A beszámolóban idézik dr. Klujber Valériát, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet szakértőjét, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az alkoholfogyasztás túlzottan elfogadott a társadalomban. Az emberek sokkal elnézőbbek az ivással, mint az illegális drogokkal szemben, pedig az alkoholizálás lényegesen nagyobb egészségi problémát jelent. Probléma az is, hogy ha egy nő tájékozódni szeretne arról, hogy fogyaszthat-e a terhesség alatt alkoholt, egymásnak ellentmondó információkkal találkozik, holott a válasz egyértelmű nem.

„A terhesség alatti ivás következtében kialakuló magzati alkohol-szindróma az értelmi fogyatékosságok kialakulásának leggyakoribb oka a Down-kór és a nyitott gerinc mellett. A 2009-es adatok szerint Magyarországon az újszülöttek 1-5 %-a születik magzati alkohol-szindrómával” – mondta a szakértő. Bizonyított tény, hogy az alkohol átjut a méhlepényen, fejlődési rendellenességeket okoz, ezért nem csak a terhesség, hanem már a várandósságra való felkészülés ideje alatt sem ajánlott a fogyasztása. „Veszélye minden időszakban nagyobb, mint amennyi haszna esetleg lenne” – idézik a szakértőt.

A konferencián egyetértés alakult ki például abban, hogy a különösen veszélyeztetetteknek elérhetővé kellene tenni a speciális várandósgondozást, a nőgyógyászokat, védőnőket pedig szakmai protokoll alapján meg kellene tanítani arra, hogyan szűrhetik ki az alkoholt fogyasztó nőket.

Javaslat hangzott el arra is, hogy fontos volna elterjeszteni egy olyan piktogramot is, ami egyértelműen jelzi, mely terméket nem szabad várandósoknak fogyasztaniuk – tűnik ki az ogyei.hu beszámolójából.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink