hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Ázsiai milliárdok jutnak a magyar egészségügy fejlesztésére

Magyarországon 64 milliárd forintból indulhatnak egészségügyi fejlesztések, többek között 17 kórház is megújulhat, jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán, a Facebook oldalán.

Kiemelte, Magyarország fontos megállapodást kötött az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankkal, 183 millió euró, azaz 64 milliárd forint kedvező finanszírozáshoz jut az ország egészségügyi fejlesztésekhez. Az összeget a többi közt 17 kórház felújítására, laboratóriumi fejlesztésekre, vizsgálati kellékekre, egészségügyi védőeszközök beszerzésére is fordítják. A piacinál kedvezőbb kamatozású forrás az erősödő magyar-ázsiai kapcsolatoknak is köszönhető. Magyarország az első olyan ország, amelynek a bank az ázsiai régión kívül finanszírozást nyújt, mondta Varga Mihály.

Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára a videóüzenetben azt mondta, Magyarországnak fel kell készülnie a váratlan helyezetekre, a forrás biztosítja, hogy az egészségügy fejlesztése, ezek finanszírozása több lábon álljon. Az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank a világ egyik legjelentősebb és legfiatalabb multilaterális fejlesztési bankja, Magyarország 2017 júniusában csatlakozott ehhez az intézményhez, tette hozzá a helyettes államtitkár.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink