hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Azonosították a betegségek tüneteinek kiváltásáért felelős agyi területet

A Qubit szerint a Harvard Egyetem Molekuláris és Sejtbiológiai tanszékének kutatói azt állítják, azonosították az agy „betegségközpontját”.

Az idáig is ismert volt, hogy amikor az emberek megbetegszenek, tünetek, például láz, fáradtság, hidegrázás vagy étvágytalanság lép fel. Az viszont máig rejtély, hogy az agyban pontosan hol és hogyan zajlik le ez a folyamat.

A Harvard Egyetem Molekuláris és Sejtbiológiai tanszékének kutatói most azt állítják, azonosították az agy „betegségközpontját”, és egy egészen kis terület felel a tünetek kiváltásáért. A kutatók szerint az – egyelőre egérkísérletekkel elért – eredmények a jövőben akár odáig vezethetnek, hogy lehetővé válik a folyamat megszakítása olyan esetekben, amikor a tünetek már kockázatot jelentenek a betegekre – például túl magasra szökik a láz, vagy nem képesek enni vagy inni.

Az egerekkel végzett vizsgálatban közel 1000, korábban nem azonosított neuront mutattak ki, amelyek fertőzés hatására betegségtüneteket váltanak ki. A neuronok a hipotalamuszban találhatók, amely az agynak egy olyan része, ahonnan a szervezetet kiegyensúlyozott, egészséges állapotban tartó, kulcsfontosságú funkciók irányítása történik, írja a lap.

(forrás: Qubit)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink