hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Azonos rákgyógyszerek, egyenlőtlen esélyek

Mi jár mindenkinek az onkológián, s mit vehetnek meg a tehetősebb páciensek? Kapacitás nincs, igény van másodvélemények kiadására, mit tehetnek a betegek? Hogyan kutathatók fel egy beteg számára a gyógyszervizsgálatokban elérhető új hatóanyagok? Mit és hogyan vizsgál a molekuláris diagnosztika? Kényes kérdések és az eligazodást segítő válaszok az ingyenes Rákgyógyítás Magazin 2016. őszi kiadásában.

Miről adjon tájékoztatást a kezelőorvos az állami rendelésen: arról, amit nyújtani is tud, vagy térjen ki arra is, ami csak a tehetősebb pácienseknek elérhető, mert az állam nem finanszírozza? Betegjogi oldalról egyértelmű: a betegnek minden olyan lehetőségről joga van tudni, ami az egészségi állapotát befolyásolhatja, e szempontból a finanszírozás másodlagos. A hétköznapok realitása azonban más. A terjedő magánegészségügyi szolgáltatásokról vezető főorvosok bevonásával készített körképet a Rákgyógyítás Magazin.

Ha valaki szükségét érzi az onkológiai kezelési javaslat külső szakértő általi véleményezésének, azt bátran kezdeményezze! – bátorítja a lap az olvasóit. Másodvéleményt kérni elemi joga minden betegnek, viszont sok a visszatartó tényező: a tájékozatlanság, az osztályok megtapasztalt kapacitáshiánya, a kezelőorvos rosszallásától való félelem, az időveszteség kockázata. A szakorvosok javaslatot tesznek a kezelésekre, ám dönteni mindig a betegnek kell, ezért a lap áttekinti, hogyan teheti ezt megalapozottan.

A hazai onkológiai centrumokban is számos gyógyszervizsgálat folyik: a legújabb hatóanyagokhoz juthatnak így hozzá azok a daganatos betegek, akik beleillenek az aktuálisan keresett betegcsoportba. Hogyan nézhet utána egy páciens vagy a hozzátartozója annak, hogy számára aktuálisan van-e elérhető és eredménnyel biztató klinikai gyógyszervizsgálat, amelybe bekapcsolódhat? Válasz a lapszámban.

Molekuláris diagnosztika: egyre többet találkoznak a daganatos betegek a kifejezéssel, ezért a lapban konkrét példán levezetve írnak arról, miben is befolyásolhatja egy részleges vagy egy átfogó molekuláris diagnosztikai vizsgálat a beteg kezelését. A rák nem fertőz, de fertőzések okozhatnak rákot: a rákkeltő kórokozók kockázatait is megismerhetik az olvasók. A lap hasábjain tanácsok olvashatók a mellékhatásként jelentkező hasmenés vagy székrekedés orvoslására is. A magazin bemutatja a vastagbélrákos, végbélrákos betegeknek és családtagjaiknak szóló kezdeményezést is, amely keretében 200 cikket tesznek közzé a betegségről, annak testi-lelki kezelési, gyógyítási lehetőségeiről.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által kiadott ingyenes – a független betegtájékoztatás jegyében egyetlen hirdetést sem közlő – Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és betegszervezetekhez. Postakész válaszboríték küldésével a lap a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén ingyenesen meg is rendelhető. A lap kiadója prof. dr. Bodoky György, főszerkesztője B. Papp László egészségügyi szakújságíró, tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (www.mkot.hu). A 2008. óta negyedévenként megjelenő újság korábbi lapszámainak tartalomjegyzéke elérhető a Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon is, továbbá a Facebook.com/rakgyogyitas címen is folyamatos tematikus hírszolgáltatást nyújtanak.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés