2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Az új orális antikoagulánsok peri-intervencionális alkalmazási módozatai: a prospektív Dresden NOAC regiszter eredményei

Az új orális antikoagulánsok (NOAC) rövid felezési ideje, és hatásuk gyors kialakulása elvileg lehetővé teszi invazív beavatkozások esetén a NOAC adagolás rövid megszakítását, áthidaló heparin kezelés alkalmazása nélkül, mindazonáltal ezzel kapcsolatban kevés adat állt eddig rendelkezésünkre. A Dresden NOAC regiszter adatai szerint, amely több mint 2100 beteg adatait tartalmazza, a periprocedurálisan alkalmazott áthidaló heparin kezelés nem csökkentette a kardiovaszkuláris események kockázatát, ezzel szemben szignifikánsan emelte a major vérzéses szövődmények kockázatát (2,7% vs. 0,5%; P=0,010).

Az elmúlt 2 évben egyre több, nagy kardiovaszkuláris kockázatú beteg részesült NOAC kezelésben. A nagy, pitvarfibrillációban (PF) és vénás thromboemboliában (VTE) végzett fázis III-as vizsgálatok az új szerek hatékonyságát és biztonságosságát igazolták. A post-hoc vizsgálatok ugyanakkor azt is kimutatták, hogy invazív beavatkozás szükségessége esetén, NOAC kezelés mellett az alvadásgátlás megszakítása szignifikánsan rövidebb volt, és kevesebb esetben alkalmaztak áthidaló heparin kezelést, mint a hagyományos, K-vitamin antagonista (VKA) kezelés mellett. Ezek a megfigyelések a NOAC szerek specifikus farmakológiai profilját tükrözik. Az új szerek rövidebb felezési ideje az alvadásgátlás periprocedurális megszakítását 1-2 napra rövidítik, és a hatásuk gyors kialakulása lehetővé teszi a megfelelő szintű alvadásgátlás gyors visszaállítását a beavatkozás után. Ennélfogva, invazív beavatkozáson áteső, NOAC kezelésen levő betegek esetén az antikoaguláció-mentes periódus várhatóan rövidebb lesz, mint VKA kezelésen levő betegek esetén. A szakértői vélemények ezért nem ajánlják az áthidaló heparin kezelés alkalmazását invazív beavatkozáson áteső, NOAC terápián levő betegek esetén. Mindazonáltal, ezeket a szakértői ajánlásokat mindeddig nem támasztották alá tudományos evidenciák, és ennek a hiányosságnak a pótlására sürgős szükség van.

A Dresden NOAC egy nagy, prospektív regiszter, amely Drezda (Szászország, Németország) adminisztratív körzetében élő betegek adatait tartalmazza. Ebben a futó projektben több mint 230 orvos vonja be a NOAC kezelésen levő betegeit, akiket a központi regiszter-iroda követ. 2011 októbere, és 2013 májusa között 2179 beteget választottak be a regiszterbe, akik közül 595 betegnél (27,3%) történt, összesen 863 invazív beavatkozás.

A 863 beavatkozás során 187 esetben (21,7%) nem szakították meg a NOAC kezelést, 419 esetben (48,6%) átmenetileg felfüggesztették, áthidaló heparin kezelés nélkül, míg profilaktikus dózisú áthidaló heparin kezelést alkalmaztak 63 (7,3%), és terápiás dózisú áthidaló heparin kezelést 194 (22,5%) esetben. A NOAC kezelés-mentes idő a beavatkozás előtt átlagosan 2 nap, a beavatkozást követően átlagosan 1 nap volt, vagyis a kezelést átlagosan 3 napra szakították meg.

Az áthidaló heparin kezelés alkalmazásának gyakorisága a beavatkozás nagyságával arányosan szignifikánsan nőtt (minimális beavatkozás:10,4%; minor beavatkozás: 27,8%; major beavatkozás: 74,7%, P<0,001).

A beavatkozást követő 30±5 napban major kardiovaszkuláris esemény lépett fel a betegek 1%-a, és major vérzéses szövődmény a betegek 1,2%-a esetén. Mind a kardiovaszkuláris események, mind a major vérzéses szövődmények leggyakrabban a major beavatkozások után jelentkeztek (4,6% ill. 8%). A major kardiovaszkuláris események előfordulása hasonló volt, attól függetlenül, hogy alkalmaztak-e áthidaló heparin kezelést, vagy nem (1,6% vs. 0,8%; P=0,265). A minor, és a nem-major, klinikailag releváns (NMCR) vérzések előfordulása szintén hasonló volt áthidaló heparin kezelés mellett, vagy anélkül, ezzel szemben, a major vérzéses szövődmények előfordulása szignifikánsan gyakoribb volt áthidaló heparin kezelés mellett (2,7% vs. 0,5%; P=0,010), amit főleg a major beavatkozásokat követő major vérzéses szövődmények okoztak. A multivariáns elemzések szerint a diabétesz (kockázati arány [odds ratio, OR] 13,2) és a major beavatkozás (OR 7,3) a kardiovaszkuláris események, míg a major beavatkozás (OR 16,8) a major vérzéses szövődmények független rizikófaktorai voltak.

A szerzők véleménye szerint ez az első vizsgálat, amely a NOAC kezelés periprocedurális alkalmazási módozatainak hatékonyságát és biztonságosságát elemezte a mindennapi gyakorlatban, nem válogatott beteganyagban. Megállapításaik szerint az áthidaló heparin kezelés a major vérzéses szövődmények gyakoriságának az emelkedésével társult, ami gondos előnyfelmérést igényel. A betegek többségénél a NOAC kezelés biztonságosan megszakítható a beavatkozás idejére, áthidaló heparin terápia alkalmazása nélkül. Mindazonáltal, azoknál a nagy kardiovaszkuláris kockázatú betegeknél, akik major beavatkozáson esnek át, az áthidaló heparin kezelés előnyös lehet, mert ezeknek a betegeknek a kardiovaszkuláris kimenetele eleve rosszabb (major sebészeti beavatkozás: OR 7; diabétesz: OR 13).

(Forrás: Beyer-Westendorf J, Gelbricht V, Förster K, Ebertz F, Köhler C, Werth S, Kuhlisch E, Stange T, Thieme C, Daschkow K, Weiss N. Peri-interventional management of novel oral anticoagulants in daily care: results from the prospective Dresden NOAC registry. Eur Heart J. 2014 Jul 21;35(28):1888-96.)

Dr. Simonfalvi Ildikó
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A ROVAT TÁMOGATÓJA




Bayer Hungária Kft.
Székhely: 1117 Budapest, Dombóvári út 26.
Fióktelep: 2040 Budaörs, Vasút utca 13.
Kapcsolattartásra szolgáló e-mail cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Nyilvántartja a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága, a 01-09-063142 cégjegyzékszámon

Adószám: 10263002-2-44
Web: www.baymedinfo.hu www.bayer.co.hu

 
hirdetés