hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Bolyonghat a beteg Hevesben

Orvos és beteg egyaránt egyfajta határvonalként tekintett július 1-jére: ettől kezdve papíron egészen másként működik az egészségügy – írja a HEOL.

Dr. Fűtő László, a Markhot Ferenc Kórház ügyvezető igazgatója úgy tájékoztatta a lapot, hogy a régiós átszervezés következtében Heves megye egyike azon kevés megyének, amelyek elvesztették az egészségügyi ellátás során önállóságukat. A Gyöngyöstől nyugatra eső területek az észak-közép-magyarországi régióhoz tartoznak, míg a Gyöngyöstől keletre esők Borsod-Abaúj-Zemplén megyével együtt az észak-magyarországi régióhoz kerültek.

A kórház jelenlegi szakmai struktúrája érdemben nem változik, az összes, jelenleg is működő fekvőbeteg aktív és krónikus jellegű osztálya megmarad, lényeges ágyszámváltozás nem lesz. Egyes szakmákon belül kiemelt feladatokat kaptak az egri gyógyítók. Ezek közül kiemelkedik az újszülött- és gyermekosztály. A neurológiai osztályon az aktív ágyak számát tízzel megnövelték, a belgyógyászaton belül pedig bővítették az endokrin és a gasztroenterológiai osztály fogadó kapacitását.

A krónikus ellátásban a jelenleg is meglévő neurológiai és kardiológiai rehabilitációs osztályon lévő ágyakat ugyan megszüntették, ám ugyanennyi férőhely a mozgásszervi rehabilitációs osztályhoz került. Változás, hogy a legmagasabb szintű ellátást a régió központi kórháza, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház nyújtja majd a jövőben. Az egri kórház ellátási területéhez kerül a mezőkövesdi kistérség, bizonyos szakterületeken pedig az ózdi kistérségből is irányítanak ide betegeket.

A struktúra átalakításából összességében a gyöngyösi Bugát Pál Kórház jól jött ki – nyilatkozta Bodnár Krisztina ügyvezető igazgató. Az intézmény július elsejétől 20 ággyal újra indíthatta a neurológiai osztályát a hotel épület 3. emeletén.

Gasztroenterológiai egység indult szintén elsejétől, ahol mostantól invazív beavatkozásokat is tudnak végezni. Több osztály is kapott úgynevezett kettes progresszivitási szintű besorolást: például a sebészet, a gyermekosztály, valamint az intenzív betegellátó osztály. A szemészeti fekvőbeteg ellátás július elsejétől megszűnik, a járóbeteg-ellátás azonban az eddigi gyakorlatnak megfelelően, változatlan feltételekkel működik tovább. A szükséges beavatkozásokat, műtéteket pedig egynapos sebészeti ellátás keretében végzik.

A Parádfürdői Állami Kórház július 1-től visszakapta gazdasági önállóságát. Ezen időponttól kezdve itt 125 krónikus ágyat finanszíroz a társadalombiztosítás. Ebből 25 ágyon gasztroenterológiai, 70 ágyon mozgásszervi rehabilitációs betegeket ápolhatnak, húsz ágyon pedig krónikus belgyógyászati betegeket fogadhatnak. A nőgyógyászati rehabilitációs tevékenység némileg háttérbe szorul. A hatvaniakkal kötött külön megállapodás keretében mostantól csupán 15 ágy áll rendelkezésre e célra – közölte dr. Rabóczki Anita kórházigazgató. Ebben az intézményben elődlegességet élveznek a Pétervásárai Kistérség betegei, de Borsod, Nógrád és Hajdú megyéből is fogadhatnak betegeket, ha van szabad kapacitás.

A hatvani Albert Schweitzer Kórházban az átalakítást követően is megmarad minden eddigi szolgáltatás, sőt, a betegek gyógyulását újabb orvosszakmai lehetőségekkel segítik elő – nyilatkozta Zámbó László orvos-igazgató. Az eddigi gasztroenterológiai ambulancia mellett gasztroenterológiai fekvőbeteg-osztály, gyermek gasztroenterológia, valamint a vesebetegeknek nefrológia kezdi meg működését – írja a HEOL.

hirdetés

Könyveink