hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Az ügyvédeknek bejött a kék tabletta

Megmerevedtek a frontok a magyar potenciapiacon – idézi fel a Viagrában illetve generikumaiban érdekelt gyógyszercégek harcát a NOL.

A lap feleleveníti, hogy miután a Viagra eredeti  szabadalmi oltalma 2011 júniusában lejárt, nyolc gyártó is megjelent valamelyik generikumával a magyar piacon.  Többen, köztük a Richter, a Teva Magyarország és a Sandoz még a Pfizer fenyegetései ellenére is kitartottak. Az eredeti jogtulajdonos ugyanis közben a szabadalom meghosszabbítását kérte, aminek magyarországi bejegyzése sokáig csak húzódott. Azután a hivatal előbb megadta, majd – egyelőre nem jogerősen – visszavonta a Pfizer szabadalomkiterjesztését. A kettő közötti rövid idő viszont elég volt ahhoz, hogy a Fővárosi Törvényszék a szabadalomra hivatkozva eltiltsa a versenytársakat a gyártástól – e döntést egyelőre nem sikerült megsemmisíttetniük az ellenérdekelteknek.

A sakk-matt helyzet legfeljebb jövő év májusáig tart, akkor ugyanis mindenképpen lejár a most vitatott szabadalom. A perek viszont nem feltételenül érnek véget – írja a nol.hu – ugyanis ha a Pfizer szabadalmát legalább viszamenőleg élőnek ítélik, akkor lehet perelni kértérítésért a versenytárakat a 2011 júniusa és 2012 májusa között gyártott és forgalmazott tabletták után.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink