hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Az osztályvezető főorvos is feladta

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ idegsebészeti osztályán felmondó orvosok esetével igyekszik bemutatni a kórházak sanyarú helyzetét a Népszava.

Egyszerre öt tapasztalt szakorvos hagyja el a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ idegsebészeti osztályát, köztük az osztályvezető főorvos - értesült a Népszava. Információik szerint az osztályvezető arra hivatkozott június végi felmondásakor, hogy a jelenlegi körülmények között nem garantálható a biztonságos betegellátás, kollégái pedig hozzá hasonlóan úgy látták: nyugodt lelkiismerettel nem tudnak tovább az intézményben maradni.

Úgy tudjuk – írja  a lap –, a Honvéd esetében is az az alapvető probléma, hogy a kórház csaknem megduplázódott feladataihoz az állam nem rendelt magasabb finanszírozást, így az intézmény képtelen teljesíteni az egészségügyi kormányzat, pontosabban a kórházak fenntartói jogát gyakorló és szakmai-igazgatási irányítását ellátó Gyemszi által elvártakat, sőt, a belső protokollt is folyamatosan megszegik. Az új rendben ugyanis a Honvéd kórház Budapest harmadának fekvőbeteg-ellátásáért felel, észak-pesti térségi centrumként. Mindez azt jelenti, hogy - a konkrét esetnél maradva - az idegsebészeti osztály a hét minden napján köteles az intézményhez rendelt terület összes idegsebészeti, baleseti idegsebészeti, politraumatizált betegét ellátni. Önmagában ez a feladat a korábbi ellátási kötelezettségben foglalt lakosságszám tizenegyszeresének felel meg, azaz összesen 1,3-1,5 millió ember idegsebészeti ellátásának minden felelősségét rója egy olyan kórházi osztályra, ahol semmiféle tárgyi, illetve személyi bővítés-fejlesztés nem történtolvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink