hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Az őssejttől a tüdőig

Regionális egyetemi tudásközpont Szegeden

A Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrum Transzplantációs aktivitásáról adott átfogó képet a március 3-án Szegeden rendezett Transzplantáció 2006. konferencia.

Szeged Tudományegyetemének (SZTE) szerepe jelentősen átalakul. A vezetés célja, hogy a környező intézményekkel kialakított együttműködés erősítésével tovább bővítsék a formálódó regionális tudásközpontot, amelynek – az elképzelések szerint – része lehet egy Transzplantációs Központ felállítása is.
Sokféle lehetőség
Az európai színvonalú csapatmunka, az immunológiai, a mikrobiológiai és a patológiai háttér biztosítása, valamint a transzplantáció eredményességét szolgáló immunszuppresszív terápia szakszerű monitorozása lehet a titka az SZTE Sebészeti Klinikája eredményeinek. Mostanáig több mint félezer donorvesét távolítottak el, és csaknem ezer vesetranszplantációt hajtottak végre. Ugyanitt, a Szívsebészeti Osztályon végezték tavaly májusban az első vidéki szívátültetést, és lehetőség van szívbillentyű-transzplantációra is. Az őssejtátültetés széles körű gyakorlati alkalmazását igazolják a bőrgyógyászati, a szemészeti és a hematológiai betegségek gyógyításában elért eredmények.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
BOKOR DÓRA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés