hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az ősi kérdés megfejtése: a tyúk volt előbb

Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Brit tudósok ebben a filozófiai felhangoktól sem mentes kérdésben a tyúkra szavaznak, miután a biológiát segitendő, egy új számítógépes technikát is bevetettek az évezredes fejtörő megoldásához.

A Sheffield és a Warwick Egyetem kutatói szerint a titkot a tojáshéjban kell keresni, kialakulásában ugyanis létfontosságú szerepet játszik egy protein, ami kizárólag a tyúkok szervezetében termelődik. Vagyis eleinte a csirkék, illetve ezek ősei nem tojásból keltek ki, a tojásrakás csak a későbbiekben fejlődött ki.
A tudósok már jó ideje ismerik ezt a proteint, tudják hogy az ovocledidin-17 (OC-17) közreműködik a tojáshéj kialakulásában, egy új technikával azonban azt is sikerült bemutatni, hogyan dolgozik pontosan. A számítógépes szimuláció szerint az OC-17 fehérje-katalizátorként viselkedik, megadva a kezdőlökést a tojás héját felépítő kristályok kialakulásához. A folyamat lényege, hogy az OC-17 hozzákapcsolódik a kalcium karbonát részecskékhez, majd amikor a kristály magja már elég nagy ahhoz, hogy önállóan folytassa növekedését, a fehérjék lehullanak, ezáltal felszabadulnak és újrakezdik a folyamatot. 
„Már önmagában is lenyűgöző, hogy megismertük, hogyan hozzák alakítják ki a csirkék a tojáshéjat, ez a tudás azonban új anyagok és folyamatok megalkotása felé vezethet” – nyilatkozta John Harding, a Sheffield Egyetem professzora, a kutatás egyik vezetője. „A természet innovatív megoldásai mindenféle anyagtudományi és -technikai problémával megküzdenek – sokat tanulhatunk belőlük.”

A Sheffieldi és a Warwicki Egyetem kutatói szerint a titkot a tojáshéjban kell keresni, kialakulásában ugyanis létfontosságú szerepet játszik egy protein, ami kizárólag a tyúkok szervezetében termelődik. Vagyis eleinte a csirkék, illetve ezek ősei nem tojásból keltek ki, a tojásrakás csak a későbbiekben fejlődött ki.


A tudósok már jó ideje ismerik ezt a proteint, tudják hogy az ovocledidin-17 (OC-17) közreműködik a tojáshéj kialakulásában, egy új technikával azonban azt is sikerült bemutatni, hogyan dolgozik pontosan. A számítógépes szimuláció szerint az OC-17 fehérje-katalizátorként viselkedik, megadva a kezdőlökést a tojás héját felépítő kristályok kialakulásához. A folyamat lényege, hogy az OC-17 hozzákapcsolódik a kalcium-karbonát részecskékhez, majd amikor a kristály magja már elég nagy ahhoz, hogy önállóan folytassa növekedését, a fehérjék lehullanak, ezáltal felszabadulnak és újrakezdik a folyamatot. 

„Már önmagában is lenyűgöző, hogy megismertük, hogyan hozzák alakítják ki a csirkék a tojáshéjat, ez a tudás azonban új anyagok és folyamatok megalkotása felé vezethet” – nyilatkozta John Harding, a Sheffieldi Egyetem professzora, a kutatás egyik vezetője. „A természet innovatív megoldásai mindenféle anyagtudományi és -technikai problémával megküzdenek – sokat tanulhatunk belőlük.”

Balázs Richárd
a szerző cikkei

(forrás: sg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés