hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Az orvostudomány jövője

Az Index az IBM Research svájci kutatóközpontjában betekinthetett az orvostudomány jövőjébe, ami náluk már a jelen.

Száz éve – mondja dr. Andy Fischer, a MedGate ügyvezető igazgatója Rüschlikonban, az IBM Research zürichi kutatóközpontjában – még az orvos látogatta meg a beteget, és nem fordítva. A népesség növekedésével és az urbanizálódással ez a modell fenntarthatatlanná vált. A gyógyászat a beteglátogató doktorok kézműves manufaktúrájából nagyüzemivé vált. Végül kialakult a rendszer, ami elvárta, hogy a beteg menjen az orvoshoz. Ezt a normát többé nem vagyunk hajlandók elfogadni – mondja Fischer. A MedGate saját fejlesztése az internetre vinné a differenciáldiagnózist: a doktorok a jövőben ismét házhoz mennek, csak nem személyesen, hanem videotelefonon.

És hogy szerinte milyen lesz a jövő? Decentralizált, automatizált, mesterséges intelligenciára épülő egészségügyi ellátás, ahol 1:n az ellátási arány: egy adatközpontú mesterséges intelligencia helyettesítheti az orvost, és tetszőleges számú beteget diagnosztizálhat egyszerre.

A MedGate által fejlesztett alkalmazások is ebbe az irányba mutatnak. A szolgáltatásaik listáján ott van a TeleClinic, a MedGate alkalmazás, a Mini Clinics intézmények, illetve a céggel együttműködő egészségügyi intézmények. A MedGate appjával időpontot foglalhatunk (akár 48 órával előre), feltölthetjük az orvosi dokumentumainkat (fotókat, videókat, hangfájlokat), videókonzultációt folytathatunk az orvossal, és akár a kedvenc orvosunkat is kiválaszthatjuk. Az app digitális kezelési tervet is kínál, megjeleníthető és szerkeszthető orvoslási alternatívákkal.

Ennél jóval fejlettebb a mesterséges intelligenciára épülő modell, amihez 18 év 7,4 millió videós konzultációjából gyűjtötték össze a szükséges adatokat. Az adatok alapján az AI meghatározza, hogy pontosan milyen kezelésre lenne szükség, figyelembe véve, hogy hol történt a betegfelvétel; mert mást jelent, és más kezelési módszert igényel a magas láz egy ugandai betegnél, mint annál, aki München külvárosában él. (A legnagyobb nehézséget – mondja Fischer – a kontextuális információk kezelése és feldolgozása jelenti, amiről szinte egyetlen szakkönyv sem ír, pedig az orvosi döntéshozatalban óriási szerepe van.)

Ugyancsak az orvosok tehermentesítését célozza az IBM Research és a svájci startup, a docdok.health közös fejlesztése, akik olyan szenzorokat fejlesztettek, amik gépi tanulással és szenzorokkal javíthatnak a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (chronic obstructive pulmonary disease, COPD) szenvedők életminőségén.

A teljes cikk

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!