hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Az orvosok gyógyszerelszámolási lehetőségeiről

Dr. Nagy Szilárdot, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettesét, az Ellenőrzési és Technológiai Főigazgatóság vezetőjét kérdezte az Orvosok Lapja a szervezet által kiadott tájékoztató kapcsán az orvosok gyógyszerelszámolási lehetőségeiről.

Főigazgató-helyettes úr, miért kerültek mostanában az érdeklődés homlokterébe az orvos kollégák gyógyszervásárlásának elszámolási kérdései?

Fontos tudni, hogy sem a gyógyszerforgalmazásról szóló törvény, sem a számviteli törvény nem változott, ám az illegális gyógyszer-kereskedelem felszámolása kapcsán végzett tevékenységünk során felismertünk néhány, bizonyos esetekben előforduló szabálytalan számlázási gyakorlatot, amin mindenkinek változtatnia kell. A tájékozatlanságot próbáljuk csökkenteni, amellett, hogy a kiskapukat is bezárjuk. Ezért kerestük meg a Magyar Orvosi Kamarát, akik azonnal reagáltak és felajánlották segítségüket. Az alapvető probléma ugyanis az, hogy a gyógyszerforgalmazásról szóló törvény és a számviteli törvény rendelkezései alapján a számlaadásnak a valóságos gazdasági cselekményt kell lefednie, ezért bizonyos esetekben csak az orvos és a gyógyszerész nevére lehet számlát kiadni.

Miért fontos Önöknek az, hogy kinek szól a számla?
Az OGYÉI és ezen belül Főigazgatóságunk felelőssége a teljes gyógyszerellátási lánc ellenőrzése, a beteg-, gyógyszer- és ellátásbiztonság kontrollja, amely a gyártástól a nagykereskedelmen keresztül a patikáig és a patikai gyógyszerkiadásig, azaz az expediálásig tart. Az illegális gyógyszer-kereskedelem vizsgálata során a látóterünkbe került olyan gyakorlat, amelyet mind a patikai, mind az orvosi felhasználói oldalon rendbe kell rakni. A vényköteles gyógyszer expediálásának ugyanis három alapja lehet: vagy vényt mutat be az átvevő, vagy egy megrendelőlapot, amit az egészségügyi szolgáltató cég arra jogosult képviselője írt alá, vagy a vevő hitelt érdemlően igazolja orvos, gyógyszerész vagy állatorvos végzettségét, így teljes áron kiadható számára az adott vényköteles gyógyszer.

Hogyan rendelkezik a szabályozás?
Az orvos két esetben kérhet számlát. Az első esetben megrendelőlapra történik a gyógyszerkiadás, ezzel az orvosi egészségügyi tevékenység végzéséhez betegellátásra használt gyógyszereket rendelhet az orvos. Ezeket a gyógyszereket az orvos váltja ki, és jellemzően ő adja be a betegnek az otthonában, használja fel rendelőjében a betegellátás során, ezzel saját kezéhez rendeli a gyógyszert, és ennek költségét saját vállalkozásában elszámolhatja. Ez esetben a megrendelőlapon saját vállalkozása szerepel, és a vállalkozás nevére kérhet számlát. Ám akkor erre nincs lehetőség, ha saját jogon, saját magának vásárol gyógyszert. Ez esetben személyi jogon, szakmai végzettségére alapozottan valósul meg a vásárlás, a számlát csak a természetes személy orvos, állatorvos vagy gyógyszerész saját nevére lehet kiállítani a gyógyszertárban. Más lehetőség nincs.

További részletek a Weborvoson

(forrás: WebOrvos, Orvosok Lapja)
hirdetés

Könyveink