hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Az orvosok borúlátóbbak, mint a betegek

Míg a lakosság szinte pontosan ugyanúgy bízik az egészségügyben, mint 2002-ben, addig az orvosok körében jelentősen csökkent a bizalom az elmúlt nyolc évben a teljes egészségügy iránt – derül ki a GfK Hungária és a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. közös, 2010-ben újraindított Egészségügyi Bizalom Index felméréséből. Az egészségügy helyzetének megítéléséhez hasonlóan az egészségügyi kormányzat megítélése is jobb a lakosság, mint az orvosok körében.

A GfK Hungária Piackutató Intézet a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft.-vel közösen újraindította idén a 2002-ben megkezdett Egészségügyi Bizalom Index mérését, amely a Fogyasztói Bizalom Index módszertanának adaptálásával az ágazatban dolgozók és ügyfelei helyzetértékelését, várakozásait és véleményét mutatja meg.

Az idei eredmények alapján a leginkább szembetűnő, hogy a lakosság sokkal jobbnak látja az egészségügy helyzetét, mint a benne dolgozó orvosok. Míg a lakosság szinte pontosan ugyanúgy bízik az egészségügyben, mint 2002-ben, addig az orvosok körében jelentősen csökkent a bizalom az elmúlt nyolc évben a teljes egészségügy iránt.

Különösen a háziorvosok véleménye romlott jelentősen az utóbbi években, ők kifejezetten borúsan látják saját helyzetüket. Véleményük szerint az elkövetkező néhány évben nem is várható ebben javulás. A szakorvosok véleménye kevésbé lesújtó, azonban ők is azt tapasztalják, hogy egyre inkább romlik a helyzetük. Abban is hasonlóan vélekednek a háziorvosokhoz, hogy ők sem várnak jelentős javulást a következő néhány évben.

„A háziorvosok elsősorban azt kritizálják, hogy az eddig is alulfinanszírozott alapellátás helyzete nem javul, reálértéken csökkennek a bevételeik. A szakorvosoknál elsődleges probléma a fizetések, bérek és a kórházi finanszírozás változatlanul alacsony szintje, valamint a szakemberhiány, az orvosok külföldi munkavállalása” – elemezte tovább a helyzetet Kertész Balázs, a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója.

A lakosság körében a legtöbbet említett pozitív változás a kórházaknak juttatott többletpénz volt, emellett a mentők korszerűsítését, a háziorvosok kompetenciájának növelését, a pszichiátriai kezelés javulását és az egészségügy átszervezését említették kedvező hírként. Kedvezőtlen változásként értékelték a válaszadók az Egészségbiztosítási Felügyelet megszüntetését, a szabad orvosválasztás fizetőssé tételét, a további megszorításokat, a túlterhelt orvosokat, valamint a kórházbezárásokat.

Az egészségügy helyzetének megítéléséhez hasonlóan az egészségügyi kormányzat megítélése is jobb a lakosság, mint az orvosok körében. A lakosság 44 százaléka szerint jó vagy megfelelő munkát végez, 40 százaléka szerint végez rossz munkát. 16 százalékuk nem válaszolt. A megkérdezett orvosok 36 százaléka szerint jó vagy megfelelő munkát végez az egészségügyi kormányzat, 52 százalékuk szerint rosszat, 12 százalékuk pedig nem válaszolt. Mindehhez az is hozzátartozik, hogy az egészségügyi kormányzat megítélése az utóbbi években ennél csak rosszabb volt - olvasható a a GfK Hungária és a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. közös felmérésében.

A teljes cikk a Privátbankár honlapon olvasható.

(forrás: Privátbankár)
hirdetés

Könyveink