hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Az orvosnak is vannak jogai

Az orvos-beteg kapcsolat mellérendelt jellegű, de ez korántsem jelent egyenlő jogokat és kötelezettségeket. A jogok vonatkozásában a mérleg a beteg, ám a kötelezettségek terén az orvos oldalára billen. A gyógyítás során az orvos és a beteg értékrendje, világnézete, vallási meggyőződése szembekerülhet, de sürgős szükség esetén az orvosnak ettől el kell tekintenie. Kétségtelen, hogy a hatályos egészségügyi törvény nagyon szűkmarkú az egészségügyi dolgozók jogait illetően, azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy meghatározott feltételek fennállása mellett hogyan élhetünk mégis ezekkel. Az orvosjogok érvényesüléséről röviden elmondhatjuk, hogy kivétel nélkül valamilyen megszorítással érvényesülnek. Legfontosabb

a gyógyítás szabadságának a joga:

az orvos a szakmai szabályok, a tudomány által széles körben elfogadott és ismert vizsgálati és terápiás módszerek közül szabadon választhat, oly módon, hogy az megfeleljen a szakmai irányelveknek. Kizárólag olyan módszer jöhet szóba, amelyben a kezelőorvos gyakorlattal rendelkezik. Ennek hiányában vagy ha nincsenek meg a megfelelő tárgyi és személyi feltételek, jogosult más intézetbe küldeni a beteget még akkor is, ha a beteg e hiányosságok ismeretében kifejezett hozzájárulását adta az adott beavatkozás vagy vizsgálat elvégzéséhez. Az orvos jogosult – de nem minden esetben köteles – ugyanakkor arra is, hogy megfelelő tárgyi és személyi feltételek vagy a jártasság hiánya esetén egy adott beavatkozást elvégezzen, ha az a beteg életét megmenti, vagy azt sürgős szükség indokolja (pl. pericardium tamponádnál annak lecsapolása, conicotomia elvégzése). A gyógyításban használt metódusok korlátja, hogy az orvos csak azok között választhat, amelyek alkalmazása kisebb kockázattal jár, mint annak elmaradása, vagy alapos okkal vállalható csak a kockázat. Az orvos azonban köteles megindokolni, hogy miért alkalmazza a nagyobb kockázattal járó gyógymódot. Az orvos olyan módszert is alkalmazhat, amelynél meghatározott betegségek kezelésére korszerűbb eljárás is létezik, és általánosan már ezt a modernebb eljárást alkalmazzák. Ez utóbbi mellőzése még nem jelent műhibát, illetőleg nem jelenti azt, hogy ezáltal az orvos feltétlenül mulasztást követett el.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. KISMARTON JUDIT
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés