hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Az ország házában

Az Országgyűlés kedden este egyebek mellett a népegészségügyi termékadóról szóló törvényjavaslatok részletes vitáival fejezte be ülését. A képviselők szerdán reggel folytatják parlamenti munkájukat.

MSZP: adjon garanciát a kormány a népegészségügyi ráfordításra

Göndör István (MSZP) szerint rengeteg a kiskapu a javaslattal kapcsolatban, az MSZP azt is szeretné, ha a kormány garanciákat vállalna a törvényjavaslatban, hogy a befolyó költségvetési összegeket valóban népegészségügyi célokra fordítják. Mivel azonban ezt a javaslatot a kormánypárti képviselők már a bizottsági üléseken sem támogatták, ezért az MSZP szerint ez csak azt bizonyítja, hogy a kormány semmi mást nem akar, csak pénzt behajtani egy frissen kiválasztott vállalkozói körön.
Göndör István hozzátette: a kormány csupán egy új adót akar bevezetni, ezért az MSZP, bár a céllal egyetért, de a javaslat visszavonására szólítja fel a kormányt.

Kormány: a törvény szövegénél nagyobb garancia nem kell

Ángyán József
államtitkár reagálásában felolvasta a törvényjavaslat első néhány mondatát, miszerint a kormány "a népegészségügyileg nem hasznos élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítása és az egészséges táplálkozás előmozdítása, valamint az egészségügyi szolgáltatások, különösen a népegészségügyi célú programok finanszírozásának javítása érdekében" alkotja meg ezt a törvényt. Az államtitkár szerint a törvény szövegénél nagyobb garanciát nem lehet adni.
A kormánypárti politikus hozzátette: ez csak az első lépés, a kormány egyéb termékcsoportok esetében is vizsgálja a hasonló termékdíj bevezetését.

Jobbik: nem ez a megfelelő eszköz

Gyenes Géza (Jobbik) szerint ha valóban az a cél, hogy a gyártók inkább egészségesebb élelmiszereket állítsanak elő, akkor erre nem az új adó bevezetése a megfelelő eszköz, mert ez túl lassú folyamat. Az ellenzéki politikus szerint tehát a kormány célja jó, de más eszközökkel kellene hozzáfogni a munkához.

Fidesz: nincs idő

Kovács József (Fidesz) az előterjesztők nevében úgy reagált a vitában elhangzottakra: ezeket a rendelkezéseket minél hamarabb meg kell hozni, hiszen minél hamarabb hívja fel a törvény az emberek figyelmét, annál nagyobb az esélye, hogy egyre több egészségesebb termékeket fogyasztanak majd.

Az elnöklő Lezsák Sándor a részletes vitát, majd ezt követően az Országgyűlés keddi ülését lezárta. A képviselők szerdán reggel 9 órától folytatják a munkát.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink