2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Gyógyszerhelyettesítés a malajziai patikákban

A szerzők átfogó képet akartak kapni a malajziai gyógyszertárak gyógyszerhelyettesítési gyakorlatáról, arról, hogy milyen gyakran javasolnak a gyógyszerészek a betegnek a felírt originális szer helyett olcsóbb, generikus készítményt, megbeszélik-e a receptet felíró orvossal a helyettesítést, és hogy mennyire hajlamosak a betegek elfogadni az originális helyett ajánlott generikus gyógyszert.

Ezért 2007-ben az ország valamennyi gyógyszertárát felkérték levélben az együttműködésre: a gyógyszerészeknek a releváns adatokat 14 egymást követő munkanapon át az erre a célra szerkesztett és nekik elküldött adatlapon kellett rögzíteniük. A részvétel szigorúan önkéntes volt, és ennek folytán – amint azt várták is – a válaszolás aránya kicsi volt: a felkért 1419 patikának csak 11,1 százaléka, 157 gyógyszertár küldte vissza kitöltve az adatlapot. A kért adatok azokra az esetekre vonatkoztak, amikor az orvos olyan originális szert írt fel a betegnek, amelynek generikus ekvivalense is kapható volt. A városi gyógyszerészek, a nők és a 25–30 évesek nagyobb arányban küldték vissza az adatlapot, mint a gyógyszerészek más csoportjai.

A vizsgált időszakban az egyes gyógyszertárakban átlagosan 12 esetben kértek helyettesíthető originális szert a betegek, 43,2 százalékban receptre felírt, 56,8 százalékban vény nélkül kapható készítményt. A gyógyszereknek csak 37,3 százaléka szolgálta valamilyen krónikus állapot kezelését, többségük gyulladásellenes, antireumatikus és légúti betegségben alkalmazott szer volt.

Mikor, melyiket és miért?

A gyógyszerészek átlagosan az esetek 84,7 százalékában javasoltak generikus szert az originális helyett. A városi gyógyszerészek jelentősen nagyobb arányban (86,1 százalék) ajánlották a gyógyszerhelyettesítést, mint a vidékiek (80,4 százalék). A terápiás csoportok közül legritkábban az idegrendszerre ható készítmények helyettesítését javasolták (63,2 százalék), leggyakrabban pedig a szisztémás fertőzésellenes szerekét (89,5 százalék). A terápiás alcsoportok közül legnagyobb arányban a helyileg alkalmazandó kortikoszteridok esetében javasoltak generikus szert (93,4 százalék).

A vényre felírt szerek esetében a gyógyszerészek az esetek 13,1 százalékában konzultáltak az orvossal a gyógyszer helyettesíthetőségéről, és az orvosok 87,9 százalékban elfogadták a gyógyszerészek javaslatát. A betegek 88,9 százaléka hallgatott a gyógyszerész tanácsára. Ha a gyógyszerész konzultált az orvossal, és az egyetértett a helyettesítéssel, akkor a betegek 95,6 százaléka választotta a generikus készítményt, de nagy többségük, 72,2 százalékuk még akkor is ezt tette, ha az orvos továbbra is az originális szert javasolta. (Malajziában az orvos nem tudja jelölni a recepten, hogy lehet-e helyettesíteni a gyógyszert, és a gyógyszerész az orvossal való konzultáció nélkül is dönthet a helyettesítésről.)

A hazai helyzet elemzésére, a téma folytatására a Medical Tribune és az Orvostovábbképző szemle kiadója konferenciát szervez Van másik?! Konferencia a gyógyszerek helyettesíthetőségéről címmel. További információkért, jelentkezésért és részletes programért kattintson ide!

A megtakarításokról

A szerzők azt is fel kívánták mérni, hogy milyen mértékű megtakarítást jelentett a generikus gyógyszerek alkalmazása a gyógyszerész és a beteg számára, ezért erre vonatkozó adatokat is kértek, és összesen 105 patika válaszolt ezekre a kérdésekre is. A gyógyszerész megtakarítása abból adódik, hogy olcsóbb szereket kell raktároznia, a betegé pedig abból, hogy a generikus szerért kevesebbet kell fizetnie. A gyógyszerészek költségei 69,0 százalékkal, a betegekéi 57,4 százalékkal csökkentek.

Egészében véve az állapítható meg, hogy a malajziai gyógyszerészek nagyon aktívan segítik elő a gyógyszerhelyettesítést, és mind az orvosok, mind a betegek túlnyomó része elfogadja erre vonatkozó javaslataikat.

 

(Forrás: Chee Ping Chong, Mohamed Azmi Hassali, Mohd Baidi Bahari, Asrul Akmal Shafie: Generic medicine substitution practices among community pharmacists: a nationwide study from Malaysia. Journal of Public Health, published online: 18 July 2010. doi: 10.1007/s10389-010-0349-3)

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink