hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Egészségipar

Az Oriental Herbs Kft. tiltakozik a GVH döntése ellen

A gyártó kiáll kínai gyógynövénytermékei reklámjai mellett, nem nyugszik bele a Gazdasági és Versenyhivatal által rá kirótt büntetésbe.
Az Oriental Herbs Kft. közleménye

Az Oriental Herbs Kft. ezúton szeretné cáfolni a napokban a sajtóban megjelent állítást, mely szerint az 1994 óta Magyarországon működő elismert cég reklámjai a fogyasztók megtévesztését szolgálták volna. Továbbá ezúton is tájékoztatja a média képviselőit, hogy a GVH határozatának megváltoztatását bíróságtól kérte és az első fokon eljáró bíróság a tárgyalást még nem tűzte ki, az ügyben ítélet még nem született. A cég továbbra is kitart igaza mellett, szorgalmazza az élelmiszerek és a gyógyszerek közötti új kategória bevezetését, melyre az Európai Bizottság legutóbbi jelentése (COM(2008) 584 végleges, Brüsszel 29.9.2008) is felhívta a figyelmet.

A napokban a sajtóban megjelent híradások szerint az Oriental Herbs Kft. által 2005, 2006 és 2007 folyamán adott, az általa forgalmazott teák és a teakeverékek gyógyhatására vonatkozó egyes tájékoztatásai a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megítélése szerint alkalmasak voltak a fogyasztók megtévesztésére, ami miatt a vállalkozásnak 7 millió forint bírságot kell fizetnie. Az eljárás még nem fejeződött be, az Oriental Herbs Kft. továbbra is kitart álláspontja mellett és keresettel támadta meg a GVH határozatát, ugyanis a hagyományos orvoslási rendszerek, így a kínai orvoslás által is alkalmazott gyógynövényekből készült gyógynövényi teák hazai besorolása jelenleg nem egyértelmű, nemcsak a gyártók, hanem a szakhatóságok számára sem.

Az Európai Bizottság legutóbbi jelentése (COM(2008) 584 végleges, Brüsszel 29.9.2008) az élelmiszerek és a gyógyszerek közötti új kategória bevezetésének szükségességére hívta fel a figyelmet, ami fontos előrelépést jelenthet többek között a hagyományos kínai orvoslásban (TCM) használt gyógyteák szabályozásával kapcsolatban. Az Európai Unió Bizottsága által a hagyományos növényi gyógykészítmények meghatározása kapcsán készített legutóbbi jelentésben szereplő egyik javaslat, az úgynevezett egyedi követelmények bevezetése lehetővé tenné, hogy a Nyugat-Európában már több éve, akár évtizede engedélyezett és használt gyógytermékek – a minőség, a biztonságosság és a hatékonyság elveinek megőrzése mellett – hasonló elbírálásban részesüljenek az unió fiatalabb tagállamaiban is.

Magyarországon azonban a gyógynövényekből készült termékek nem minősülnek sem élelmiszernek, sem gyógyszernek, ezért a jelenleg hatályban lévő szabályozások sok esetben nehezen értelmezhetők – például a hagyományos kínai orvoslásban rendszeresen használt gyógyteák esetében. A TCM által alkalmazott gyógynövények nagy részének besorolása – a megfelelő szabályozási háttér hiányában – akadályokba ütközik. A jelenleg Magyarországon hatályban lévő, a hagyományos kínai orvoslást érintő szabályozás (11/1997. (V.28.) NM rendelet) nem veszi figyelembe a legfrissebb Európai Uniós jelentéseket, irányelveket. Éppen ezért sürgető a szabályozás harmonizációja az Európai Uniós előírásokkal, melyre az Oriental Herbs Kft. már korábban is felhívta a figyelmet.

cimkék

hirdetés

Könyveink