hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az orális szex növeli a rák kockázatát

Egyesült Államok-beli tudósok arról számoltak be, hogy komoly bizonyítékok támasztják alá az orális szex kapcsolatát a rákkal, és fontosnak tartják annak a mechanizmusnak az alapos vizsgálatát, hogy miként okozza a humán papillómavírus (HPV) a szájüregi rák gyakoriságának növekedését a fehér férfiaknál.

Az Egyesült Államokban a HPV-nek betudható szájüregi rák ma gyakoribb, mint a dohányzás következtében kialakuló hasonló rák; a világ más részein még mindig a dohányzás a szájüregi rák fő oka.

Az Egyesült Államokban 1974 és 2007 között 225 százalékkal nőtt a szájüregi rákok száma, elsősorban a fehér férfiakban – mondta dr. Maura Gillison, az Ohiói Állami Egyetem munkatársa. „Ha összevetjük azokat a személyeket, akiknek orális fertőzésük van azokkal, akiknek nincs, akkor a fő megkülönböztető tényező az, hogy hány partnerrel folytatott orális szexet az egyén. A partnerek számával párhuzamosan nő a kockázat is” – mondta dr. Gillison, aki 15 éve tanulmányozza a HPV-t és a rákot.

Korábbi vizsgálatok szerint azoknál a személyeknél, akik legalább hat partnerrel folytattak orális szexet életük folyamán, nyolcszor akkora a HPV okozta feji vagy nyaki rák kockázata, mint azoknál, akiknek hatnál kevesebb ilyen partnere volt.

„Annak ellenére, hogy sok éve ismert a HPV és méhnyakrák közötti kapcsolat, és ma már némi védelmet nyújtó vakcinák is léteznek, még sok munka szükséges ahhoz, hogy igazolják a megfigyeléses vizsgálatokat és felderítsék az okokat. A méhnyakrákkal összefüggő ismeretek 20 évvel előbbre vannak, mint a szájüregi rákkal kapcsolatosak. Az USA-ban a szájüregi rák főleg fiatal fehér férfiakat érint, és nem tudjuk, miért” – mondta dr. Gillison.

Dr. Diane Harper, a Missouri-i Egyetem kutatója úgy gondolja, hogy a szükséges vizsgálatok időt igényelnek ugyan, de gyorsabban fognak haladni, mint a méhnyakrák esetében, mivel már használhatják a HPV-nek és típusának kimutatására kidolgozott eljárásokat.

Az Országos Rák Intézet szerint a HPV-nek mintegy 150 típusa létezik, és ezek közül mintegy 40 szexuális úton terjed. Egyesek genitális szemölcsöket okoznak, mások pedig szájüregi, anális, hüvelyi vagy pénisz rákot. A szexuális úton terjedő HPV fertőzések gyakoriak és sokszor tünetmentesek, s a méhnyakrák legfőbb okát a kezeletlen esetek képezik. A szexuálisan aktív amerikaiak felét megfertőzi valamikor élete során a HPV.

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága 2006-ban engedélyezett két HPV-ellenes vakcinát olyan típusok ellen, amelyek genitális szemölcsöt és méhnyakrákot okoznak. Azonban az amerikai lányoknak csak 40 százaléka kapott egy dózist az oltóanyagból, és csak 17 százalékuk részesült a három oltásból álló teljes sorozatban. A New England Journal of Medicine e hónapban közölt egyik tanulmánya szerint a HPV oltóanyag férfiakban megelőzi a genitális szemölcsök 90 százalékát, és az FDA anális rák ellen is elfogadta, mind férfiakban, mind nőkben. Dr. Harper szerint azonban nem javasolható, hogy a teljes populációt beoltsák, mivel az eddigi kutatások nem igazolták, hogy 5–8 évnél hosszabb ideig védene a méhnyakrák ellen. „Modellkísérletekből tudjuk, hogy ha a vakcina hatástartama nem éri el legalább a 15 évet, akkor nem előzi meg, csupán elhalasztja a méhnyakrákot” – érvelt dr. Harper.

Dr. Bonnie Halpern-Fisher, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint a tinédzsereknek fogalmuk sincs arról, hogy az orális szex szexuális úton terjedő betegségeket (HPV, chlamydia stb.) okozhat. Súlyos gondnak tartja, hogy hiába beszélnek erről a háziorvosokkal, a szülőkkel, a nevelőkkel, ők garantáltan akkor sem fogják felvilágosítani a tinédzsereket az orális szexszel kapcsolatban.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink