hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Az optimista szívbetegek tovább élnek

Valószínűbb, hogy 15 év múlva is élnek még azok a szívbetegek, akik kezelésükkel és javulásukkal kapcsolatban optimisták, mint azok a hasonló betegek, akik borúsabban látják helyzetüket – ezt mutatta ki egy új vizsgálat.

A Duke Egyetem orvoskarának kutatói több mint 2800 olyan beteg testi és lelki egészségét kísérték figyelemmel, akik koronária angiográfián estek át, és szívbetegséget diagnosztizáltak náluk. A betegekben egy 18 elemből álló kérdőívvel mérték fel, hogy mennyire optimisták a kezelést és jövendő sorsukat illetően.

Az optimistább betegek egyetértettek például ezzel a kijelentéssel: "A szívem állapota nem fogja jelentősen befolyásolni a munkaképességemet". A pesszimista betegek viszont általában azzal az állítással értettek egyet, hogy "Kétlem, hogy valaha is teljesen rendbe jönnek a szívproblémáim".

Az optimista szívbetegek akár 15 évvel tovább élnek

A következő 15 év alatt több mint 1600 vizsgált beteg halt meg, és az esetek mintegy felében a szívbetegség volt a halál oka. A kutatók kimutatták, hogy az optimizmus erős előrejelzője volt a túlélésnek. Azok a betegek, akik az optimizmus kérdőíven alacsony pontszámot értek csak el, 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg. Ez az összefüggés még akkor is megmaradt, ha a kutatók figyelembe vették a betegség súlyosságát, a depressziót és egyéb tényezőket. Az eredmény hasonló volt akkor is, ha nem a teljes halálozást vizsgálták, hanem csak a szívbetegségnek betudható halálokat. A vizsgálatról február 28-án az Archives of Internal Medicine-ben számoltak be.

Dr. John C. Barefoot, a Duke Egyetem pszichiátriai osztályának professzora, a vizsgálat vezetője azt mondta, hogy az eredmények azért jelentősek, mert azt mutatják, hogy a beteg attitűdje nem csupán rövid távon befolyásolja a betegség alakulását, hanem hosszú távon is kihat az egészségre. Ahhoz, hogy az optimizmus kifejtse hatását, nem kellett extrém mértékűnek lennie. A vizsgálatban a az optimizmus kérdőív pontszáma alapján a 75. percentilisbe és a 25. percentilisbe tartozó betegeket hasonlították össze, azaz a mérsékelten optimistákat a mérsékelten pesszimistákkal.

Dr. Barefoot szerint az optimizmus többféle módon is kifejtheti jótékony hatását: lehet, hogy az optimista beteg nagyobb figyelmet szentel orvosa tanácsainak, rendszeresebben szedi gyógyszereit és hajlamosabb életmódja tartós megváltoztatására, mint a pesszimista páciens. De az is elképzelhető, hogy az optimisták jobban tudnak megküzdeni a stresszel és így megóvják magukat a stressz és az aggodalom egészségre gyakorolt hatásaitól.

A közleménnyel kapcsolatos szerkesztőségi kommentár szerint az eredmények arra utalnak, hogy intenzívebben kell kutatni az optimizmus egészségre gyakorolt hatását. "Az optimizmussal járó előny olyan nagy mértékű volt, mintha ez az attitűd egy nagyon hatásos gyógyszer lenne, hasonlóan hatékony, mint a rendelkezésre álló terápiák" – írták a szerkesztők.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink