hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Az omikron miatt ismét emelkedik a fertőzöttek száma Magyarországon

A fertőzöttek száma ismét emelkedik, amelynek oka a rendkívül fertőző omikron variáns terjedése, közölte a koronavirus.gov.hu.

Az NNK elemzése szerint a hazai fertőzések 11%-át már ez a vírusvariáns okozza. Az omikron duplázási ideje rendkívül gyors: 1,5-3 nap, ennyi idő alatt duplázódhat a fertőzöttek száma. Az omikron okozta megbetegedés súlyosságáról még nem áll rendelkezésre kellő számú klinikai tapasztalat. Az omikron variáns az eddigi külföldi tapasztalatok szerint kevésbé támadja meg a tüdőt, és elsősorban inkább a felső légutakra koncentrálódik. Főként orrdugulás, torokfájás a fertőzés következménye, vagyis náthaszerű tünetekkel jelentkezik. Az oltás ez esetben is jelentősen csökkenti a betegség súlyos lefolyásának a kockázatát.

2021. november 26-án a WHO a koronavírus B.1.1.529 variánsát aggodalomra okot adó változatnak (VOC) minősítette, és az omikron nevet kapta. Eddig 128 országban azonosították az omikron variánst, de nem zárta ki, hogy ennél több helyen is jelen lehet, ahol nincsenek meg a technikai feltételek a diagnosztizálására.

Nagyon gyorsan terjed

Az omikron esetében a variáns által okozott fertőzés súlyosságára és az általa kiváltott immunválaszra vonatkozó jelenlegi ismereteink folyamatosan bővülnek. Az omikron által érintett országok járványügyi adataiból már látszik, hogy gyorsabb terjedésre képes, mint az eddig domináns delta variáns. Ezt a WHO számszerűsítette is, az omikron duplázódási ideje 1,5-3 nap. A duplázódási idő azt mutatja meg, hogy hány nap alatt nő kétszeresére egy adott időszakban a fertőzések száma. Ebben természetesen időszakonként és országonként is vannak eltérések, de ez a 3 nap alatti átlag nagyon gyorsnak számít.

Fontos a megerősítő oltás

Az omikron variáns esetén nagyszámú mutáció tapasztalható a vírusban, mely nagy mértékben érinti a tüskeproteint, ez pedig aggodalomra ad okot, mivel felmerül, hogy a korábbi fertőzés vagy az oltások által kiváltott immunválasz védő hatása csökken.

Tünetek

Még mindig korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre az omikron klinikai súlyosságáról. Több adatra van szükség ahhoz, hogy teljes képet kapjunk a különböző életkorú és egészségi állapotú fertőzöttek esetén a megbetegedés várható súlyosságáról, és arról, hogy ezt hogyan befolyásolja a korábbi védőoltás vagy fertőződés kiváltotta immunitás.

Az EU-ban jelentett esetek között jelentős a tünetmentesek aránya. Súlyos állapot, kórházi kezelés szükségessége vagy haláleset nagyon ritkán fordult elő. Ehhez hozzátartozik, hogy az első esetek – ahogy más variánsnál is – jellemzően az utazók, aktív dolgozók és rokonaik, barátaik körében fordul elő, akik alapvetően a fiatal, egészséges, komoly alapbetegséggel nem rendelkező lakosságcsoportot jelentik.

A Hong Kong-i Egyetem kutatói szerint az omikron variáns 70-szer gyorsabban szaporodik a hörgőkben mint a delta és az eredeti vírus, de 10-szer lassabban a tüdőben, mint az eredeti vírus. Ez magyarázhatja a nagyobb fertőzőképességet és a kevésbé súlyos betegség kimeneteleket.

A WHO közlése szerint több bizonyíték van arra, hogy az omikron enyhébb tüneteket okoz. Az omikron variáns kevésbé támadja meg a tüdőt, és elsősorban inkább a felső légutakra koncentrálódik. Főként orrdugulás, torokfájás a fertőzés következménye, vagyis náthaszerű tünetekkel jelentkezik a megbetegedés.

A kormányzati portál közli azt is, hogy Magyarországon továbbra is bőven van vakcina mindenkinek akár a megerősítő harmadik oltásra is. A most terjedő omikron variáns miatt mindenkinek javasoljuk a harmadik oltás felvételét, aki már négy hónapnál régebben kapta meg előző oltását. A kórházi oltópontokon továbbra is elérhető mind az öt, még rendelkezésre álló vakcina: Pfizer, Sinopharm, Moderna, AstraZeneca, és Janssen. A háziorvosoknál az általuk leadott igények szerint elérhetőek az egyes vakcinák.

Az eddig beérkezett összesen 28 millió adag vakcinából 15,5 millió adagot oltottak el eddig első, második és harmadik oltásra. 

Magyarország az első uniós beszerzésben összesen 24 millió adag oltóanyagot rendelt, ebből 22 millió adag már megérkezett.  Az első uniós vakcina beszerzés keretében 10,8 millió adag  Pfizer vakcinát rendeltünk, amely 2021 november végére meg is érkezett. Ezt a felnőttek, valamint a 12-17 év közötti korosztály oltásához használják.

Az első uniós beszerzésen túl Magyarország tavaly ősszel újabb 2 millió adag  gyermekek oltására alkalmas Pfizer vakcinát rendelt, amely két év alatt, 2022-ben és 2023-ban fog megérkezni. Az első gyermekvakcina szállítmány 2021. december 13-án érkezett. Akkor 138 ezer adag vakcina (69 ezer gyermek oltására elég) oltóanyag érkezett, januárban összesen 150 ezer vakcina érkezése várható: január 4-én 48 ezer adag érkezett, január 11-én ismét 48 ezer adag, január 18-án 54 ezer adag várható.

Orbán Viktor miniszterelnök 2021 decemberében bejelentette, hogy az Európai Bizottság az omikron vírusvariáns megjelenése miatt újabb közös uniós Pfizer vakcina beszerzést indít, amelyben Magyarország is részt vesz. Magyarország 9,5 millió adag Pfizert rendelt az újabb uniós beszerzésben, amelynek köszönhetően 2022 második félévére újabb 3 millió adag, 2023-ra pedig 6,5 millió adag -  ebből 1,5 millió adag gyermekek oltásához való - Pfizer oltóanyag érkezhet hazánkba.  A három beszerzésben tehát Magyarország összesen 22,3 millió Pfizer oltóanyagot rendelt.

A keleti vakcina beszerzésének köszönhetően Magyarország más országokat megelőzve érte el a lakosság több mint 50%-ának az oltását, előbb kezdődhetett meg az ország és a gazdaság újraindítása, a korlátozások eltörlése és a harmadik oltások beadása. A Magyarország által vásárolt egymillió ember oltásához érkezett orosz Szutnyik vakcina már tavaly ősszel elfogyott, a Sinopharm továbbra is elérhető.

A sikeres beszerzéseknek köszönhetően arra is van elég vakcina, hogy szükség esetén vakcina adományokkal segítsünk szomszédjainknak, szövetségeseinknek, partnereinknek, akiknek nincs elég vakcinájuk. Jelenleg is több mint 10 millió adag vakcina áll még rendelkezésre. Hazánkban tehát a vakcina nem akadálya annak, hogy valaki felvegye az oltást, ez  kizárólag csak egyéni döntés kérdése. A regisztrációs honlap és az online időpontfoglaló folyamatosan nyitva van. A háziorvosok a megyei oltási munkacsoportok felé tudják jelezni vakcinaigényüket a praxisukban esedékes oltásokhoz. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is elvégezhetik az oltást.

Továbbra is az oltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben, ezért őket a védőoltás felvételére biztatjuk. A megerősítő harmadik oltás szintén mindenkinek ajánlott, aki már 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását.

Magyarország hosszútávú célja az, hogy önellátó legyen oltóanyagokból, ezért épül Debrecenben a Nemzeti Oltóanyaggyár, ahol majd a - jelenleg még fejlesztés alatt álló - magyar koronavírus elleni vakcina gyártását is tervezik.

(forrás: koronavirus.gov.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink