hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Az ombudsmantól kérnek védelmet a cukorbetegeknek

Igazságtalannak tartja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a cukorbetegek gyógyszerelése során támasztott életmód-követelményeket, ezért az ombudsman beavatkozását kéri – írja a Heves Megyei Hírlap.

A cukorbetegek kezelésében gyakran használt inzulinok támogatási rendje 2012. április végén megváltozott – emlékeztet a lap, felidézve, hogy a korszerűbb terápiát teljes támogatással csak azok kaphatják ezentúl, akiknek igazolhatóan sikerül betartaniuk bizonyos életmódelőírásokat.

A Társaság a Szabadságjogokért azt kérte – olvasható a heol.hu-n  –, hogy az alapvető jogok országgyűlési biztosának hivatala vizsgálja meg a jogszabályt, mert az az egyenlő bánásmód követelményével ellentétes. A rendelkezés kizárólag a cukorbetegek esetében ír elő ellenőrzést, más életmóddal is szorosan összefüggő betegségek esetében nem. Ennek más oka nemigen látszik, pusztán az, hogy ez esetben rendelkezésre áll mérőeszköz. A TASZ szerint igazságtalan az intézkedés, a diéta be nem tartásának nem csupán fegyelmezetlenség lehet az oka: köztudomású, hogy egészségesen étkezni jóval többe kerül, mint egészségtelenül. Ezért különösen a szegényebb, de egészségbiztosítással másokhoz hasonlóan rendelkező állampolgárokat sújtja majd a rendelkezés.

hirdetés

Könyveink