hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Az ombudsman változtatna a háziorvoslás szabályozásán

Több ponton sérül az egészségügyi ellátáshoz való jog, illetve sérülnek egyes betegjogok a háziorvoslásban, melynek elkerülése érdekében Szabó Máté ombudsman jogszabálymódosítást kezdeményez a nemzeti erőforrás miniszternél.


Az alapellátásban dolgozó háziorvosok és a betegek számára is hátrányos, hogy kizárólag az önkormányzat hatáskörébe tartozik a körzet kialakításának és módosításának jogosultsága, Szabó Máté ombudsman ezért jogszabálymódosítást kezdeményez a nemzeti erőforrás miniszternél.

Az alapellátási feladatra szerződő háziorvosokkal szemben ugyanis "az önkormányzatok jelentős erőfölénnyel rendelkeznek, melyet akár diszkriminatív módon is használhatnak". A szabályozás azt a minimum lakosságszámot határozza meg, amely önálló körzet kialakításához szükséges, kötelezettséget azonban nem jelent az önkormányzatok számára. A háziorvosok kötelesek a körzetükhöz tartozó valamennyi lakos ellátására, ez azonban egy bizonyos számú és korösszetételű beteg felett már "megoldhatatlan" terhet jelenthet. Ráadásul a finanszírozás nem követi a betegek számának növekedését – írja közleményében az ombudsman.

Szabó Máté országgyűlési biztos szerint az önkormányzatot semmilyen számon kérhető jogszabályi rendelkezés nem kötelezi arra, hogy a minőségi betegellátás érdekében új körzetet hozzon létre, vagy a meglévő körzetek határát módosítsa. Mivel a hatályos szabályozás nem nyújt megoldást, a túlterhelt orvosok informális úton próbálnak betegeket a "saját érdekükben" más rendelőbe irányítani. A helyzet viszont ott sem jobb: "több órás a várakozás, minimális az egy beteg ellátására fordítható idő, kimerült az orvos és a szakszemélyzet".

Szabó Máté szerint "formálisan, papíron minden beteg tartozni fog valahová (vagyis elvileg hozzájut az alapellátáshoz), azonban ez messze nem jelenti ténylegesen az elvárható szintű betegellátás biztosítását". Ebből következően több ponton is sérül  az egészségügyi ellátáshoz való jog, illetve sérülnek egyes betegjogok.

Az ombudsman ezért azt javasolta, hogy jogszabályban rögzítsék az önkormányzat és a háziorvos feladatellátási szerződésének minimális tartalmi elemeit. A jogalkotó határozza meg az alapellátás körében felmerülő egyes feladatok felelősét és a finanszírozás forrását – kérte a nemzeti erőforrás minisztertől Szabó Máté.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink