hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Oltóanyag beadása tű nélkül, automata robotkarral

A GyártásTrend szerint a tömeges oltakozást jelentősen hátráltatja, hogy az emberek legalább 10 százaléka retteg a tűktől. Egy Cobionix nevű cég éppen ezért létrehozott egy robotot, amely egyszer és mindenkorra leszámolhat ezzel a félelemmel.

A Cobira keresztelt gép igazi különlegessége, hogy a pácienseknek tű és orvos segítsége nélkül, automata módon tudja beadni a vakcinákat.

Az oltóanyagok fájdalommentes bejuttatásához a Cobionix egy másik cég által kifejlesztett technológiával vértezte fel a robotkart. Ez a módszer egy nagynyomású és az emberi hajszálnál nem vastagabb folyadéksugárral fecskendezi be a szövetbe a vakcinát.

Cobi (Forrás: YouTube)

A procedúra kezdetén Cobi beépített LiDAR-érzékelőkkel virtuális modellt készít a páciens testéről, majd pedig felméri, hogy mely területen lenne a legcélszerűbb beadni az injekciót. Az oltás beadásához ideális pozitúra felvételéhez a gép még utasításokat is ad a páciensnek.

A Cobionix szerint sok változót kell figyelembe venni ahhoz, hogy az ilyen robotok valós körülmények között is működni tudjanak. Mivel ezek a változók nagyon összetettek lehetnek, a vállalat úgy véli, hogy néhány évnek még biztosan el kell telnie ahhoz, hogy immár a Cobihoz hasonló robotokkal is be lehessen adni az oltásokat.

(forrás: GyártásTrend)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink