2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Az olasz Alpokban megnyitják a sípályákat... (Nem nyitják meg)

Az észak-olaszországi tartományok február 15-től megnyitják a sípályákat, miközben az ország több részén a koronavírus-járvány terjedésének fokozódása miatt szigorítják a korlátozásokat. Nemzetközi kitekintés.

Majdnem egy év után Lombardia és Piemonte hétfőtől újraindítja a síturizmust. A bejelentésre foglalási dömping indult el a farsangi időszakra, amikor az északolasz oktatásban is szünetet tartanak. Csatlakozott Valle d'Aosta, Friuli Venezia Giulia és Trentino is, ahol a jövő hét közepétől nyitják újra a sípályákat, valamint ugyanerre készül Veneto is. A sípályákon is érvényben marad a biztonsági távolság betartása, korlátozzák a naponta eladható sílift-jegyek számát, és a síliftek legfeljebb ötven százalékos kihasználtsággal működhetnek.

Az olasz egészségügyi miniszter, Roberto Speranza nem engedélyezte a sípályák február 15-től tervezett megnyitását, és március 5-ig meghosszabbította a zárva tartásukat, közölte a tárca vasárnap este.

Foglalási roham érte a napközben nyitva tartó éttermeket is a vasárnapra eső Valentin-nap miatt. Rómában sehol nincsen már üres asztal: a helyi vendéglátó szövetség közlése szerint több tíz millió euró bevételt várnak annak ellenére, hogy a járványintézkedések miatt egyharmadára csökkent az asztalszám, és a rendkívüli hideg miatt a teraszokat sem tudják megnyitni.

Az egészségügyi minisztérium pénteken közölt adatai szerint a karácsonyi ünnepek alatti országos zárlat pozitív hatásának vége lett. A járvány terjedési erejét mutató reprodukciós ráta ismét megközelítette az egyes értéket, hét tartományban túl is lépte ezt a veszélyességi küszöböt. Hétfőtől Umbria és Bolzano térsége továbbra is lezárt, vörös színű térség marad, és karantén alá helyezik az abruzzói Pescara és Chieti városát. Liguria, Abruzzo, Trento és Toszkána pedig a közepesen veszélyes övezetbe kerül át, narancssárga színű zónába, ami azt jelenti, hogy a vendéglátás ismét csak elvitelre dolgozhat, és újból bezárják a múzeumokat. Toszkána egy hónapja nyitott újra, más nevezetességek mellett a firenzei Uffizi-képtár is látogatható volt.

Az ország többi része alacsonyan veszélyes térségnek számít, ahol napközben nyitva tart a vendéglátás, és el lehet hagyni a városok, települések területét. A tartományok közötti szabad közlekedés engedélyezését február végére tolták át.

A Közegészségügyi Hivatal (ISS) bejelentette, hogy az utóbbi két hétben azonosított betegek egyötödénél a vírus úgynevezett nagy-britanniai mutációját mutatták ki. Olaszországban az utóbbi egy év alatt több mint száz vírusmutációt azonosítottak, köztük tavaly nyáron a spanyol vírusváltozatot, valamint több, kizárólag Olaszország egyes régióiban előforduló törzset.

A péntek esti adatok szerint december vége óta 2,8 millió személyt oltottak be, közöttük 1,2 millióan mindkét dózist megkapták. A beoltott egészségügyi dolgozók száma megközelíti a kétmilliót, több mint 312 ezer idős embert vakcináztak az idősotthonokban, és további több mint 54 ezer nyolcvan év felettit.

*

Csaknem minden harmadik koronavírus-fertőzést a B.1.1.7. jelű brit variáns okozott Dániában február második hetében, közölte az SSI dán egészségügyi intézet. A kutatók szerint még ebben a hónapban a brit mutáció válik a dominánssá a skandináv országban. A február 8-12. között regisztrált új fertőzötteknél elvégzett szúrópróbaszerű vizsgálatok 28,5 százaléka mutatta ki a brit variánst. Az előző héten még 20 százalék volt ez az arány, az év elején pedig mindössze 2 százalék.

Az SSI szerint a szakértők egyetértenek abban, hogy a brit variáns gyorsabban terjed a koronavírus más típusainál. Olaszországban az egészségügyi minisztérium pénteki becslése szerint az új koronavírus-fertőzések 17 százalékáért felelős a brit variáns. Németországban a Robert Koch intézet egy hete ismertetett adatfelvétele szerint 30 ezer fertőzésből nem egészen 6 százaléknál mutatták ki a brit variánst, de az intézet közölte: arra számít, hogy a jövő héten megjelenő friss vizsgálati eredmények ennél lényegesen magasabb arányt fognak kimutatni. Az Egyesült Államokban egy, a napokban közölt tanulmány szintén azzal számol, hogy márciusban már több szövetségi államban a koronavírus brit variánsa fogja okozni a legtöbb megbetegedést.

*

A francia egészségügyi hatóságok a koronavírus elleni, két komponensű oltóanyagokból csak egy dózis felvételét ajánlják azoknak, akik már átestek a vírus okozta Covid-19 betegségen. Franciaország az első ország, amely ilyen ajánlást tett.

"A Covid-19-ből felgyógyult emberek már kidolgozták az immunemlékezetet a fertőzéssel szemben. A vakcina egyetlen dózisa tehát emlékeztető szerepet játszik", írta pénteken megjelent ajánlásban az egészségügyi főhatóság (HAS), amely még a kormány jóváhagyására is vár. A hatóság szerint egyébként a megbetegedés után érdemes várni több mint három hónapot, és "leginkább hat hónapot" ennek az egyetlen dózisnak a felvétele előtt.

"Mostanig egyetlen ország sem fogalmazott meg egyértelmű álláspontot az egydózisos oltásról azok számára, akik az oltás előtt már elkapták a Covid-19-et", hangsúlyozta jelentésében a HAS. Az elmúlt napokban ez a megoldás már felmerült több amerikai és olasz tanulmányban is, de más tudományos szakemberek még nem foglaltak egyértelműen állást. Az egészségügyi előnyökön túl a szakemberek kiemelték, hogy ezzel a megoldással vakcinaadagokat lehet megtakarítani a jelenlegi helyzetben, amikor is akadozik az oltóanyag-ellátás.

A francia kormány általában megfogadja a HAS ajánlásait, jóllehet januárban nem engedélyezte a Pfizer-oltóanyag két dózisának beadása közötti időtartam növelését az egészségügyi hatóság véleménye ellenére.
Franciaországban eddig 2,1 millióan kapták meg a koronavírus elleni oltást, közülük 536 ezren már mindkét adagot.

A keleti Metz városában tartott sajtótájékoztatóján a tárcavezető elmondta: a keleti régióban a járvány gyorsabban terjed, mint az ország más részein, s itt 100 ezer lakosra csaknem 300 fertőzött jut. Az országos átlag jelenleg 205. "A dél-afrikai és brazil variánsok gyanús eseteit tártuk fel az elmúlt napokban. Az első elemzések azt a feltételezést látszanak igazolni, amely szerint a dél-afrikai variánsról van szó", mondta Olivier Véran. Miután ezen variánsok aránya nő, az oltási kampányt Moselle-ben felgyorsítják, de a miniszter kizárt bármilyen más járványügyi szigorítást annak ellenére, hogy több önkormányzati képviselő, köztük Metz polgármestere, Francois Grosdidier is karantén kihirdetését szorgalmazza a megyében.

Más francia megyékben kevésbé észlelték a dél-afrikai és a brazil fertőzőbb variánst az egészségügyi miniszter szerint, aki szerint az országos arány 4-5 százalék között van az újonnan feltárt koronavírusos esetek között, míg a szintén fertőzőbb brit variáns az újabb esetek 20-25 százalékáért felelős. A múlt héten még csak 15 százalékos volt ez az arány.

*

A romló járványhelyzet miatt alig egy héttel a nyitás után vasárnaptól ismét bezárnak a kocsmák, a vendéglők, a szórakozóhelyek, a színházak és a mozik Kolozsváron, közölte a Kolozs megyei prefektusi hivatal a sürgősségi helyzetek megyei bizottságának péntek délutáni ülése után. A bizottság egy hete tette lehetővé a beltéri vendégfogadást, miután a múlt pénteken közölt statisztikában Kolozsváron is három alá esett az elmúlt két hétben jegyzett, ezer lakosra számított új fertőzések száma, és a város lekerült a vörös zónába sorolt, erősen fertőzött települések listájáról. A hét folyamán azonban súlyosbodott a járványhelyzet a városban és környékén. A pénteken közzétett adatok szerint Kolozsváron 3,49, és az elővárosainak számító Szászfenesen és Kisbácsban 3,60 illetve 3,73 ezrelékes a fertőzöttségi ráta.

A vasárnaptól visszatérő szabályok értelmében a beltéri kiszolgálás csak a szállodákban működő vendéglőkben engedélyezett, ott is csak az elszállásolt vendégeket szabad ellátni. A vendéglők és bárok csak a kültéri teraszokon szolgálhatják ki a vendégeiket. 

*

Csehország a jelenlegi koronavírus-járvánnyal kapcsolatban akkor fordul szomszédaihoz segítségért, ha kórházi ágyainak 90 százaléka foglalt lesz, jelentette be Vladimír Cerny egészségügyi miniszterhelyettes pénteken Prágában. A tárca hivatalos közleménye szerint pénteken a csehországi kórházak intenzív osztályain az ágyak 16 százaléka, míg a standard kórházi ágyak 26 százaléka volt még szabad. Cerny, aki a járvány tavaly márciusi kitörése óta a kórházi férőhelyekért felelős, egyben leszögezte, hogy a külföldi segítségkérés feltételeiről a kormány és az egészségbiztosítók tárgyalásai már folyamatban vannak.

A külföldi segítségkérés témája egy hete került a cseh közvélemény figyelmének homlokterébe, amikor a prágai kormány nem engedélyezte a határ menti Karlovy Vary-i kerület kérését, hogy igénybe vehesse a németek által felajánlott segítséget. A kerületben fekvő Cheb és Sokolov városok kórházai rendkívül le vannak terhelve, s az ottani betegeket más csehországi kórházakba kell szállítani. A régió településeinek több polgármestere a héten levelet írt a kormánynak, amelyben azt kérték, hogy engedélyezze a betegek elhelyezését a jóval közelebb lévő német kórházakban. A chebi és a sokolovi kórházakhoz hasonló helyzetbe van néhány kelet-csehországi kórház is, ahonnan a betegeket jelenleg szintén más régiókba kell szállítani.

Csehországban az év elejétől kezdve a munkanapokon átlagban 8-10 ezer az új fertőzések száma. "A járvány nem gyengül, és nagyon negatív hatása van a kórházakra", jelentette ki Ladislav Dusek, az Egészségügyi Információk és Statisztikák Intézetének igazgatója pénteken. Miután a cseh képviselőház az ellenzék elutasító magatartása következtében csütörtökön nem fogadta el a kormány kérését a szükségállapot meghosszabbítására, az vasárnap este lejár.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink