hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Az MSZP szerint jogsértést követ el a budapesti városvezetés (Frissített!)

Súlyosan jogsértőnek tartja az MSZP fővárosi szervezete, hogy a Fővárosi Közgyűlés nem veszi napirendre a fővárosi önkormányzati fenntartású egészségügyi intézmények szerkezetátalakításáról szóló javaslatot – közölte Horváth Csaba, a párt fővárosi frakciójának vezetője.

A szocialista politikus úgy fogalmazott: "Tarlós új fővárosi diktatúrája, amit az előterjesztéssel művelt", hiszen jó pár nappal az ülés előtt benyújtották a javaslatot. Az MSZP álláspontja szerint az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatával és az önkormányzati törvénnyel is ellentétes, hogy nem veszik napirendre az előterjesztést. A párt a szerdai testületi ülésen újból javasolni fogja a napirendre vételt.

Horváth Csaba elmondta: a kormány szándékait ismerve olyan javaslatot tettek, amely a fővárosi egészségügyet és annak jövőjét helyben garantálná, és nem engedné át az állam kezébe. Hozzátette: "pláne úgy, hogy tudjuk, hogy a kormány be akarja zárni a kórházak körülbelül kétharmadát".

A frakcióvezető jogi lépéseket helyezett kilátásba, véleménye szerint vizsgálni kell Tarlós István és a Fidesz-frakció felelősségét, azt, hogy van-e tudomásuk arról, a kormány kórházbezárásokat tervez.

Horváth Csaba megjegyezte: a városvezetés úgy akarja átadni a fővárosiak tulajdonában lévő kórházvagyont, hogy kísérletet sem tesz arra, hogy a meglévő tervek alapján rendezze a fővárosi egészségügyet.

Kifejtette: az MSZP által elkészített Budapesti Egészségügyi Modellnek részletes végrehajtási forgatókönyve van; az első lépés az egységes informatika, kontrolling és a gazdasági integráció. Az egységes informatikai rendszer lényege, hogy a "beteg helyett a lelet utazzon", vagyis például a röntgenfelvételt ne a betegnek kelljen magával vinnie, hanem az digitálisan elérhető legyen bárhol – tette hozzá a politikus.

A szocialista frakcióvezető szerint az átalakítás komoly megtakarítást jelentene, számításai szerint 100 milliárdos büdzsé esetében 20 milliárd forintot, amivel javítani lehetne a gyógyítás színvonalát, illetve többet lehetne adni az orvosoknak, ápolóknak, rezidenseknek.

Tarlós: már döntött a kormány a kórházak ügyében

A főpolgármester szerint értelmetlen az MSZP fővárosi szervezetének egészségügyi koncepciójáról tárgyalni, mert a kormány már döntött a fővárosi kórházak állami gondozás alá vételéről.

Tarlós István úgy fogalmazott: "az a látszólag jelentéktelen oka van annak, hogy különösebben nem kívánjuk a jelenlegi szocialista frakció még előző ciklusban kiagyalt, de saját maguk által sem letisztázott koncepcióját tárgyalni, mert közben a kormány döntött a fővárosi kórházak állami gondozás alá vételéről".

Tarlós István szerint ezek után nincs értelme annak, hogy a Fővárosi Közgyűlés tárgyalja azt a koncepciót, "amit egyébként az előző ciklusban a szocialista – szabad demokrata frakciók egymás között sem tudtak tisztázni, és nem voltak képesek nemhogy megvalósítani, de megkezdeni sem".

Mint hozzátette, ezzel együtt Horváth Csaba anyagát kiküldték a képviselőknek, akik szerdán dönthetnek úgy, hogy mégis napirendre veszik a javaslatot.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink