hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Az iskolaorvosokra bíznák a drogteszteket

A Népszabadság értesülése szerint elkészült és hamarosan a kormány elé kerül az a jelentés, amely azt vizsgálta, kötelezhetők-e drogtesztre a gyerekek, a politikusok és az újságírók.

A kötelező drogteszt ötletét még decemberben dobta be a fideszes Kocsis Máté  - idézi fel a lap -, ő  a 18 év alatti fiatalokat, a politikusokat és az újságírókat kötelezte volna drogszűrő vizsgálatra. A kormány december 17-i ülésén meg is rendelte két miniszterétől a jelentést, amely csak mostanra készült el.

A NOL úgy tudja: a jelentés elkészítésében több mint egy tucat szervezet vett részt, köztük szakmai társaságok is. A jelentéstevők szerint, ha a kormány mindenképpen elszánt a kötelező szűrés mellett, akkor az csak lépcsőzetesen és hosszan elnyújtott folyamat eredményeként vezethető be.

Megjegyzik: az unió tagállamaiban jelenleg sehol sem alkalmaznak kötelező, rendszeres drogtesztelést. Néhány európai országban (Belgium, Csehország, Írország, Litvánia, Finnország, Svédország, Egyesült Királyság, Norvégia) alkalomszerűen használják, de a legtöbb esetben csak akkor, ha felvetődik a droghasználat gyanúja. A tesztelést a legtöbb tagországban kizárólag szülői beleegyezéssel végezheti el orvos vagy egészségügyi szakember, és további feltétel, hogy a gyermek pozitív minta esetén kezelést kapjon. E példákat követve a jelentés is az önkéntesség elvére alapozott iskolai drogtesztet ajánlja.

A vizsgálathoz így a szülő és a gyerek beleegyezésére is szükség lenne. A drogteszt elvégzését az iskolaorvosra bíznák, költségeit pedig a társadalombiztosítás finanszírozná – olvasaható a nol.hu-n, ahol azt a háttérszámítást is idézik, mely szerint csak a 12 és 18 év közöttiek kötelező tesztelése évente mintegy 70 milliárd forintba kerülne.

cimkék

hirdetés

Könyveink